Nadškof Turnšek je bil gost Odmevov po izvolitvi novega papeža. Foto: BoBo
Nadškof Turnšek je bil gost Odmevov po izvolitvi novega papeža. Foto: BoBo
Marjan Turnšek
Nadškof Turnšek je bil gost Odmevov po izvolitvi novega papeža. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z mariborskim nadškofom Turnškom

Mariborskega nadškofa je v studiu Odmevov gostila Rosvita Pesek, ki ji je povedal, da so izkušnje kardinala Jorgeja Maria Bergoglia iz Južne Amerike dragocene, saj razlike med revnimi in bogatimi kljub globalizaciji naraščajo, vendar v smislu, da je vedno manj bogatih in vedno več revnih. Nadškof Turnšek je prepričan, da se bo Cerkev pod vodstvom papeža Frančiška vrnila k preprostosti in skromnosti, saj so to vrline, ki jih on predstavlja.


Vaš prvi komentar na izvolitev argentinskega papeža, čeprav z italijanskimi koreninami.

Veselo presenečenje. Veselo zato, ker se mi zdi, da je Sveti Duh deloval, zato se je tako hitro konklave končal. Hkrati sem vesel, ker prihaja iz Argentine, torej iz Južne Amerike. Ker ima izkušnjo žive cerkve, zlasti življenja v malih občestvih, ki so se v Južni Ameriki posebej razvila v zadnjih desetletjih. Pa še velika slovenska skupnost je v Argentini. Tudi to se mi zdi, da je dobro znamenje.

To je tretji papež, ki ni Italijan.

Tudi to se mi zdi, da je eno znamenje. Veliko se je govorilo o tem, ali bo Neitalijan ali bo Neevropejec, in očitno je Cerkev dozorela tudi do te stopnje, ko je Neevropejec papež.

Veliko se je govorilo, ali je lahko s črne celine oziroma Afrike, ali je celo lahko temnopolt. Zdaj je torej prišel iz Argentine. Tisto, kar smo danes v neposrednem prenosu v komentarju slišali, je bilo nekoliko presenetljivo. Da je novi papež izjemno skromen, da ni želel živeti v neki rezidenci, ampak je ostal v svojem stanovanju. Ni želel avtomobila s šoferjem, ampak da se vozi z javnimi prevoznimi sredstvi. Ali lahko iz tega sklepamo, da bo Cerkev vrnil k preprostosti in skromnosti?

Prav gotovo je to eden izmed njegovih namenov, tudi če ga ne bi posebej izpostavljali, ker je to on. In se mi zdi, da je bistveno to, kakšen je človek. In človek da Cerkvi ali skupnosti to, kar on je. Videli smo že v prvem nagovoru, da je res preprost, da zna komunicirati tudi z množico. In po imenu, ki si ga je izbral, pa nam je takoj postalo jasno, da razume malega človeka in tudi revnega človeka. In izkušnja Južne Amerike prav na tem področju je zelo dragocena, ker razlike med bogatimi in revnimi kljub globalizaciji v svetu na žalost naraščajo, ampak v smislu, da je vedno manj bogatih in vedno več revnih.

Povejte nam. V neposrednem prenosu smo videli, da je za njim stal naš kardinal Franc Rode. Ali lahko iz tega sklepamo, da bo med ožjimi papeževimi sodelavci?

To bi težko ugibal. Je pa gotovo, da se verjetno dobro poznata, ker je tudi kardinal Franc Rode povezan z Argentino. To je tudi njegova druga domovina in verjetno sta imela tudi prej dobre stike. Sicer pa ne vem, po kakšnem protokolu se znajdejo kardinali v bližini novega papeža.

Slišali smo že tudi, da se je ta kardinal že omenjal, preden smo dobili papeža Ratzingerja. Ali bi lahko rekli, da vseeno ne gre za prevelik odmik od Ratzingerja. Od Janeza Pavla II. do Ratzingerja smo govorili, da gre za neko nasledstvo oziroma logičnega naslednika. Kaj pa zdaj? Gre tudi v tem primeru za logično nasledstvo, če je že bil v igri za to funkcijo?

V Cerkvi je vedno na prvem mestu kontinuiteta, čeprav v novosti. Tako da pričakujem na nek način nadaljevanje, vendar na en nov način, pa tudi z enimi novimi elementi, ki morda povezani z južnim temperamentom, ki ga ta človek nosi v sebi. In verjetno te živosti in neposrednosti Cerkev na vseh nivojih verjetno zelo potrebuje.

Pogovarjala sem se z doktorjem Benedikom pred kratkim v tem studiu in sva razmišljala v tej smeri, da bi Cerkev potrebovala nekoga bolj odločnega glede na težave, s katerimi se sooča in glede na škandale, v katerih je. Bi po tem prvem vtisu lahko sklepali, da bo ta papež bolj odločen?

Glede na to, da že ves večer govorimo o presenečenju, lahko tudi tukaj pričakujemo kakšno presenečenje. Sicer pa bo glede tega potrebno počakati. Edino kar mislim, da se bo gotovo dogajalo, da bo svoj temperament prenesel v rimsko kurijo, ki pa je tako ali tako vedno podvržena spremembam. Zdi se mi, da bo uspel tudi znotraj tega aparata prinesti nekaj več življenja ali novega življenja.

Če nas nocoj najbolj zanimajo stvari, ki so povezane z novim papežem, bi vendarle še rada vprašala. Vi veste kaj pomeni neka kariera v cerkveni hierarhiji. Poznavajoč njegovo, papeževo kariero, kaj bi lahko o človeku, ki je bil jezuit, provincial, rektor semenišča, doktoriral je v Nemčiji, za kardinala ga je imenoval Janez Pavel II., bil je član kongregacije za duhovščino, za ustanove posvečenega življenja. Kaj vam ta kariera pove?

To mi govori o tem, da ima izredno veliko izkušenj na različnih področjih. Od intelektualnih, znanstvenih, do čisto pastoralnih. Pozna kurijo, pozna notranje delovanje Cerkve, hkrati pa je bil tudi zelo pastoralen škof, kot smo slišali. Torej bogate izkušnje, ki jih bo lahko s pridom uporabil tudi kot papež.

Kdaj bomo vedeli več, kako bo deloval? Ima tudi on nekaj časa, da napove svoje delovanje, svoj program?

Mislim, da nima sto dni kot imamo mi navado. Nekaj dni pa bo gotovo potreboval, da se umesti, tako čisto telesno, ker vemo ni pripravljeno stanovanje. Po drugi strani pa, ker je zelo duhoven človek, se mi zdi, da ne bo imel težav takoj vstopit v vse dogajanje. Ker to je prav značilnost duhovnosti, da zna vstopiti tako materialno, telesno razsežnost, kakor tudi v duševno razsežnost in to povezat v neko harmonijo. Sam želim in upam, da bo novemu papežu to uspelo.

Pogovor z mariborskim nadškofom Turnškom