Denis Mwange se tudi na politični ravni zavzema za strožji pregon tovrstnih zločinov proti človečnosti. Foto: BoBo
Denis Mwange se tudi na politični ravni zavzema za strožji pregon tovrstnih zločinov proti človečnosti. Foto: BoBo

Mukwege je specialist za pomoč žrtvam, ki so jih posilili pripadniki uporniških sil, in ustanovitelj bolnišnice Panzi v Bukavu v Demokratični republiki Kongo. Zdravi poškodbe, ki jih ginekologi v drugih predelih sveta verjetno niso nikoli niti videli, kot so oskrunitve, povzročene s cevmi pušk, bajoneti in odlomljenimi steklenicami.

V Franciji izšolani zdravnik se poleg zdravljenja telesnih ran trudi, da bi zacelil tudi duševne rane žrtev.

Za nagrado sta Denisa Mukwegeja predlagali skupini liberalcev iz vrst Alde in socialisti v Evropskem parlamentu. Nagrado mu bodo podelili 26. novembra v Strasbourgu.

Med nominiranci tudi EuroMaidan
Med letošnjimi nominiranci so bili tudi proevropsko ukrajinsko gibanje EuroMaidan, ki je sprožilo padec predsednika Viktorja Janukoviča, julija ubiti iraški profesor prava Mahmud Al Asali in patriarh Kaldejske katoliške cerkve Louis Rafael Sako, borec za versko svobodo v Iraku, ter ameriška borka za pravice žensk v islamski družbi Ajan Hirsi Ali.

Med kandidati za nagrado so bili še organizacije za zaščito krščanskih manjšin CHREDO, Open Doors, Oeuvre d'Orient ter Aid to Church in Need.

Nagrado Saharova za svobodo misli, ki zajema tudi denarno nagrado za 50.000 evrov, Evropski parlament vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem boju za svobodo govora, človekove pravice in temeljne svoboščine. Lani je nagrado dobila pakistanska najstnica Malala Jusafzaj, borka za pravico deklet do izobraževanja in letošnja dobitnica Nobelove nagrade za mir.