Se položaj v Iraku res čedalje bolj izboljšuje? Foto: Reuters
Se položaj v Iraku res čedalje bolj izboljšuje? Foto: Reuters
Član švicarske garde v Vatikanu
Vatikan si je prislužil najboljšo oceno. Foto: Reuters
ZDA se za svojo nizko uvrstitev lahko zahvalijo tudi svoji ljubezni do nošenja orožja. Foto: Reuters
Centralnoafriška republika
Kot mnogim afriškim državam tudi Centralnoafriški republiki vladata nasilje in kaos. Med bolj perečimi problemi: otroški vojaki. Foto: EPA

Po poročilu uglednega britanskega obrambno-obveščevalnega inštituta Jane's Information Group, objavljenega po leto dni dolgi raziskavi in ki zajema 235 svetovnih držav, je najstabilnejši - Vatikan.



Razočarane ZDA
Na osmem mestu je Velika Britanija - neprimerno bolje od ZDA, ki je končala na za Američane poraznem, 22. mestu., takoj za Avstralijo in Portugalsko. ZDA je zgrešila mesto zunaj elitne dvajseterice zaradi mednarodne tihotapske mamilarske mreže in večanja zalog orožja v ameriški družbi.

Ne najbolj zadovoljna z lestvico je tudi Švica, ki sicer uživa ugled izjemno stabilne države, a inštitut je ni uvrstil višje od 17. mesta.

Najmanj stabilne afriške države
Med deseterico najbolj nevarnih in nestabilnih držav/območij sveta presenetljivo ni Iraka, medtem ko je najslabšo oceno dobila Srednjeafriška republika. Sledijo DR Kongo, Čad, Zimbabve, Haiti, Slonokoščena obala, Afganistan, Sudan, Somalija ter Gaza in Zahodni breg.

Irak na 22. mestu nestabilnih držav je bil ocenjen pozitivnejše od Afganistana po zaslugi zmanjšanja nasilja, največjega števila mednarodnih sil na prebivalca na svetu in visokih cen nafte.

Afganistan: gospodarstvo, ki temelji na opiju
Po drugi strani naj bi imela afganistanska vlada manjši nadzor nad svojim ozemljem, njegovo gospodarstvo pa naj bi v kakih 50 odstotkih temeljilo na pridelavi opija. Nasilje v Afganistanu v zadnjih dveh letih vztrajno narašča in je kljub navzočnosti 43.000 Natovih vojakov zdaj doseglo najvišjo raven po ameriški odstavitvi talibanskega režima leta 2001.

Za primerjavo: v Iraku naj bi nasilje od lanskega poletja upadlo za več kot 60 odstotkov, v državi pa je trenutno približno 160.000 ameriških vojakov.

Gre za prvo poročilo Jane's Information Group take vrste, tako da prave primerjave z lanskim letom ni, a seznam revije Foreign Policy iz junija 2007 je postavil Irak na drugo mesto najbolj nestabilnih držav sveta, Afganistan pa na 8. mesto.

Seznam držav po stabilnosti:
1. Vatikan
2. Švedska
3. Luksemburg
4. Monako
5. Gibraltar
6. San Marino
7. Leichtenstein
8. Velika Britanija
9. Nizozemska
10. Irska
...
226. Gaza in Zahodni Breg
227. Somalija
228. Sudan
229. Afganistan
230. Slonokoščena obala
231. Haiti
232. Zimbabve
233. Čad
234. DR Kongo
235. Srednjeafriška republika

K. S.