Italijanski premier Matteo Renzi je že napovedal, da bo odstopil, če ustavne spremembe na referendumu ne bodo potrjene. Foto: EPA
Italijanski premier Matteo Renzi je že napovedal, da bo odstopil, če ustavne spremembe na referendumu ne bodo potrjene. Foto: EPA

Sodišče je potrdilo več kot 500.000 podpisov, ki so bili potrebni za izvedbo referenduma, vlada pa mora zdaj v 60 dneh določiti datum izvedbe glasovanja.

Ustavna reforma, ki jo je parlament potrdil aprila, predvideva odpravo dveh enakovrednih domov italijanskega parlamenta, saj je ta sistem doslej omogočal blokade pri sprejemanju zakonov. V novem senatu bi bilo po novem 100 senatorjev, ne več 315. Med njimi bo hkrati 95 senatorjev predstavnikov dežel oziroma županov večjih mest. Poleg tega bo novi senat pristojen le še za omejen obseg zakonov.

Ustavna reforma predvideva tudi spremembo pri izvolitvi predsednika države. Parlament naj bi ga poslej volil tajno in po možnosti z dvotretjinsko večino. Po četrtem neuspelem poskusu bodo za izvolitev zadostovale tri petine glasov tistih, ki imajo volilno pravico, po sedmem poskusu pa tri petine dejansko glasujočih.

Referendum usoden za Renzija?
Levosredinski premier Matteo Renzi, ki je napovedal, da bo odstopil, če ustavne reforme na referendumu ne bodo potrjene, je prejšnji teden posvaril pred posledicami njihove zavrnitve. "Na referendumu bom zmagal. Ljudje morajo razumeti, kakšna nestabilnost bi nastala, če bi prevladal 'ne'," je dejal.

Sodeč po anketah je med 50 milijoni volivcev še vedno veliko neodločenih, v zadnjem obdobju pa naj bi pridobival predvsem tabor proti spremembam. Kampanja bo najverjetneje napeta, Renzi pa naj bi si zanjo vzel precej časa. Referendum naj bi bil najverjetneje 20. oziroma 27. novembra.