Najnovejše ankete napovedujejo tesen izid referenduma. Foto: Reuters
Najnovejše ankete napovedujejo tesen izid referenduma. Foto: Reuters
Velika Britanija in Severna Irska sta v takrat še Evropsko skupnost vstopili leta 1973. Foto: Reuters
Bo v EU-ju le še 27 držav članic?

"Britanija ne odneha, mi se vključimo, prevzamemo vodstvo, delamo spremembe in stvari izpeljemo," je dejal britanski premier David Cameron, ko je nagovarjal volivce pred črnimi vrati na Downing Streetu 10. Poudaril je, da bi odločitev za izstop Velike Britanije iz EU-ja na četrtkovem referendumu škodila britanskemu gospodarstvu in predstavljala veliko tveganje za delovna mesta in družine.

"Predvsem gre za naše gospodarstvo," je dejal pred svojo rezidenco na Downing Streetu v Londonu. "Če ostanemo, bo močnejše, če odidemo, bo šibkejše. In to je veliko tveganje za Britanijo, britanske družine, britanska delovna mesta," je poudaril. "Pomislite na sanje svojih otrok in vnukov," je še pozval in dodal, da bo glasovanje za izstop nepovratno. "Za vedno bomo zapustili Evropo in prihodnje generacije bodo morale živeti s posledicami." Ob tem je priznal, da Evropa ni popolna.

Dejal je še, da sicer volivcem ne bi priporočil, naj v četrtek obkrožijo glas za obstanek v EU-ju (Remain), če ne bi funkcije premierja opravljal že šesto leto in če bi menil, da bi bilo državi slabše, če bi ostala v Uniji. "Po svojih dolgoletnih izkušnjah verjamem, da bomo močnejši, varnejši, da nam bo v EU-ju bolje," poroča BBC.

Najnovejše ankete napovedujejo tesen izid referenduma, tako da izida dva dni pred glasovanjem ni mogoče napovedati. V dveh anketah je v rahli prednosti tabor zagovornikov obstanka v EU-ju, tretja pripisuje nekoliko več možnosti zagovornikom brexita, še poroča AFP.

Danski desni populisti zahtevajo referendum
Danski desni populisti so napovedali, da bodo zahtevali referendum o članstvu Danske v EU-ju, če se bodo Britanci v četrtek odločili za izstop iz povezave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V tem primeru želim referendum, da bi ugotovili, ali si tudi Danska želi takšno rešitev," je dejal vodja Danske ljudske stranke Kristian Thulesen Dahl za časnik Jyllands-Posten. "Gre za to, da bi znova pridobili več neodvisnosti," je pojasnil.

Liberalna vladajoča stranka Venstre predlogu populistov nasprotuje, prav tako druge opozicijske stranke. "Kar zadeva sodelovanje z EU-jem, nismo skeptični," je dejal vodja stranke Venstre Jakob Ellemann-Jensen za Jyllands-Posten. "Obstajajo stvari, v katere naj se EU vmešava, in zadeve, v katere se ne bi smel," je dodal.

Bo v EU-ju le še 27 držav članic?