Protestniki so na univerzi v Rimu zahtevali izpustitev oseb, ki so jih oblasti prijele na majevskih protestih proti vrhu G8. Foto: EPA
Protestniki so na univerzi v Rimu zahtevali izpustitev oseb, ki so jih oblasti prijele na majevskih protestih proti vrhu G8. Foto: EPA

Protestniki so začeli policiste obmetavati s steklenicami in kamenjem ter zažigati gume, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nasilje med nasprotniki vrha G8, ki bo od srede do petka potekal v L'Aquili, in policijo je izbruhnilo pred univerzo v Rimu. Med aretiranimi so bili poleg Italijanov še štirje Švedi, dva Nemca ter Švicar, Francoz in Poljak.

"Vsakdo ima pravico protestirati, povzdigniti svoj glas, a pod pogojem, da to počne v skladu z zakonom," je dogodke komentiral rimski župan Gianni Alemano.

Poleg tega je policija danes nedaleč od prizorišča vrha G8 v L'Aquili za krajši čas priprla pet Francozov, starih od 25 do 35 let, opremljenih s kiji in palicami. Nemška tiskovna agencija dpa tudi poroča, da so protestniki v Rimu danes za nekaj časa zaprli izvoz na avtocesto A24, ki pelje proti L'Aquili.

Danes zvečer naj bi na trgu Barberini v zgodovinskem središču Rima nasprotniki G8 z mirnim sedenjem izrazili svoj protest, pričakujejo pa tudi akcije na letališčih Ciampino in Pratica di Mare, kamor bodo prispeli nekateri voditelji G8.

Med vrhom bo za varnost v Italiji skrbelo 15.000 policistov in vojakov. Njihovo ravnanje pa bo pod drobnogledom, saj so še vedno živi spomini na nasilje, ki je izbruhnilo ob robu vrha G8 v Genovi leta 2001.