V zaporu Klong Prem služijo kazen tisti, obsojeni na najmanj 15 let zapora. Foto: Reuters
V zaporu Klong Prem služijo kazen tisti, obsojeni na najmanj 15 let zapora. Foto: Reuters
Še zaporniške oblasti se strinjajo, da so kazni za prekrške, povezane z mamili, na Tajskem pretirane. Foto: Reuters
Klong Prem je zapor s strogim varovanjem. Foto: Reuters
Večina zapornikov v Klong Premu je bila obsojena zaradi posedovanja mamil ali trgovine z njimi. Foto: Reuters
Dolge zaporne kazni imajo težke posledice tudi za družine zapornikov. Foto: Reuters

Prem.

30-letni Somsak ni niti na polovici svoje kazni. "Bil je samo otrok, ne pa neki veliki prekupčevalec," je po obisku v zaporu povedal njegov starejši brat Panit. "Tudi mi prestajamo kazen, ko čakamo, da pride ven in pomaga družini."

Več kot desetletje po tem, ko je Tajska napovedala "vojno mamilom", država priznava poraz. Spričo strme rasti števila zapornikov pravosodni minister Pajbun Kumšaja razmišlja o
spremembah drakonske tajske zakonodaje o mamilih. "Želim si s seznama najhujših mamil črtati metamfetamin, a Tajska še ni pripravljena," pravi Pajbun. Če bi oblasti metamfetamin premaknile iz prve kategorije prepovedanih substanc, bi s tem tudi znižale zagroženo zaporno kazen za njegovo posedovanje oz. preprodajo.

Uživanje metamfetamina se je v zadnjem času po jugovzhodni Aziji močno razmahnilo, oblasti pa ne vedo, kako se na epidemijo učinkovito odzvati. Na Filipinih, kjer je delež uživanja metamfetamina med najvišjimi, policija po prisegi novega predsednika Rodriga Duterteja v akcijah skoraj serijsko pobija osumljene preprodajalce.

"Kaznovalec", kot je vzdevek radikalnega, nepopustljivega Duterteja, je bil maja izvoljen tudi zaradi svojih napovedanih ostrih ukrepov za izkoreninjenje kriminala po tej otoški državi. V treh mesecih Dutertejeve vladavine so policisti in drugi plačanci ubili več kot 400, po nekaterih podatkih pa celo 700 razpečevalcev in uživalcev mamil.

Mjanmar, od koder izvira velik del mamil, ki preplavljajo regijo, se sam pripravlja na pravo eksplozijo v domači porabi mamil. Na splošno je zaloga mamil v jugovzhodni Aziji, še posebej
metamfetamina, na rekordni ravni, kažejo podatki Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC).

Smrtna kazen zaradi heroina in ekstazija
Kot je navada po večini jugovzhodne Azije, tudi tajski pravosodni sistem obravnava prekrške, povezane z mamili, izjemno strogo. Tako je za proizvodnjo in trgovino z mamili prve kategorije, kamor spadajo še heroin, MDMA (glavna surovina za ekstazi) in LSD, zagrožena smrtna ali dosmrtna kazen. V Klong Premu je zaprtih 6.267 zapornikov, ki služijo kazni od 15 let do dosmrtne kazni, pri čemer jih je 64 odstotkov obsojenih zaradi zločinov, povezanih z mamili.

Povprečna zaporniška celica v Klong Premu meri 1,5 x 3 metre, v njej pa drug ob drugem na žimnici na tleh spi po pet zapornikov. "Nekateri od možakarjev, še posebej tuji zaporniki, so precej zajetni, zato se kar stiskajo," razlaga eden izmed paznikov. Dolge zaporne kazni za prekrške, povezane z mamili, so del razloga, zakaj se tajski zapori spopadajo s kronično prenapolnjenostjo, meni tako pravosodni minister kot tudi strokovnjaki Združenih narodov. Tajski zaporniki predstavljajo približno 40 odstotkov celotne zaporniške populacije jugovzhodnih držav, čeprav šteje le 10 odstotkov celotnega prebivalstva regije.

"Svet je izgubil vojno"
Minister Pajbun, vojaški general in višji predstavnik hunte, ki se je povzpela na oblast z vojaškim udarom leta 2014, je za Reuters povedal, da bo Tajska zgradila več zaporov, vključno s 17 začasnimi za zapornike, ki so odslužili najmanj tretjino svoje kazni. Kot svojo prednostno nalogo navaja spopadanje s trgovino z mamili in zasvojenostjo, kar je ambiciozen načrt v državi, kjer rekordno število prebivalstva posega po amfetaminih, na Tajskem znanih kot "ja ba" oz. "noro zdravilo".

V kampanji proti prekupčevanju z mamili, ki jo je leta 2003 sprožil nekdanji premier Thaksin Shinavatra, je bilo ubitih več kot 2.800 ljudi, a naraščanje števila uživalcev mamil in prenapolnjeni zapori so zakonodajalce prisilili v revizijo zakonodaje. "Ne samo Tajska, cel svet je izgubil vojno proti mamilom. Imamo neizpodbitne številke, da je v zadnjih treh letih uživanje mamil naraslo. Še en kazalnik je, da je več zapornikov," priznava Pajbun.

Kritična točka
Iz poročila Inštituta za kriminalno politiko iz leta 2015 je razvidno, da ima Tajska četrto največje število zaprtih žensk na svetu, za ZDA, Kitajsko in Rusijo. "Iz srečanj in pogovorov z zaporniki in
zapornicami na Tajskem vemo, da so posledice za družine izjemno negativne," pravi Jeremy Douglas, vodja UNODC-ja za Azijo in Pacifik.

Kot kažejo podatki tajske vlade, se je število zapornikov, zaprtih zaradi obsodb, povezanih z mamili, v zadnjem desetletju skoraj podvojilo - rezultat neizprosnega kaznovanja, po katerem pristanejo za zapahi tudi neznatni uživalci. "Moramo spremeniti sistem kaznovanja ter ločevati med majhnimi in velikimi prekupčevalci," meni tudi vodja zapora Klong Prem Thavačaj Šajvat. "Tajska misli, da so zapori zdravilo za vse zločine, vključno s prekrški, povezanimi z mamili."

A spremembe so za zdaj le stvar teorije, v praksi pa tajski zapori ostajajo iz dneva v dan bolj natrpani. Julija je bilo tako na Tajskem zaprtih 321.347 ljudi, pri čemer jih okoli 70 odstotkov prestaja kazen zaradi mamil. Tajska ima trenutno osmo najvišjo stopnjo zapiranja na svetu, stanje pa se bliža kritični točki, opozarja Douglas. "Resnica je, da pogovori še niso prešli v dejanja, zapornikov pa je vse več."