Hrvaška policija je zjutraj potrkala na vrata Perkovićevega doma. Foto: EPA
Hrvaška policija je zjutraj potrkala na vrata Perkovićevega doma. Foto: EPA
Na Hrvaškem aretirali Perkovića

Perkoviću so prvi dan novega leta izročili zaporni nalog in ga prepeljali na policijo. Njegovo izročitev zahteva Nemčija, ki ga obtožuje, da je kot agent nekdanje jugoslovanske tajne službe Udbe sodeloval pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Perkovića so zgodaj popoldne privedli na državno tožilstvo, kjer se je moral izreči o izročitvi. Perković se je formalno izrekel proti izročitvi, je povedal njegov odvetnik Ante Nobilo. Perković je še izpostavil, da postopka v Nemčiji ne ocenjuje kot pošteno sojenje, pa tudi, da je primer absolutno zastaral.

Zdaj bo moralo o izročitvi odločati sodišče. Po navedbah Nobila bo že v četrtek spis dostavljen sodišču. Na podlagi tega bo oblikovan zunajobravnavni svet, ki bi moral nato v roku osmih dni na seji sprejeti nepravnomočno odločitev o tem, ali naj Hrvaška izroči Perkovića ali ne. Preiskovalni sodnik je medtem že odločil, da bo moral Perković na odločitev o izročitvi Nemčiji čakati v priporu.

Konec ovire za evropski zaporni nalog
Od polnoči je prenehala veljati časovna ovira za izvajanje evropskega zapornega naloga. Časovno omejitev v zakonu o pravosodnem sodelovanju v kazenskih zadevah s članicami Evropske unije je hrvaški sabor umaknil jeseni in s tem omogočal, da bodo z današnjim dnem lahko izročali hrvaške državljane tudi za zločine, ki so bili storjeni pred avgustom 2002.

Omenjeno časovno oviro so na Hrvaškem sprejeli le nekaj dni pred vstopom v Evropsko unijo, kar je takoj pripeljalo do spora z Brusljem, ki je zagrozil tudi s sankcijami. Sporni zakon je postal znan kot lex Perković, ker je hrvaška opozicija trdila, da so s časovno oviro poskusili zaščititi Perkovića pred izročitvijo Nemčiji.

A po političnem prepiru se obeta še pravosodni zaplet, saj v spornem zakonu ostaja določilo, po katerem mora sodišče zavrniti zahtevo za izročitev za kazniva dejanja, ki so zastarala v skladu s hrvaškimi zakoni, kot je to v Perkovićevem primeru.

Na hrvaškem vrhovnem sodišču, ki bo odločalo o izročitvi Perkovića, so pojasnili, da zastaranje ne velja za primere umorov. Končno besedo bo verjetno imelo hrvaško ustavno sodišče.

Nova ovira pri izročitvi bi lahko nastala, če bo nekdanji obveščevalec resno zbolel. Perković je namreč pretekli teden dvakrat obiskal zdravnike zaradi težav z ledvicami in srcem.

Perković okrivil Dolanca
V ekskluzivnem pogovoru za Večernji list v ponedeljek in torek je Perkovič zanikal svojo vpletenost v Đurokovićev umor in zatrdil, da dobro ve, kdo je odgovoren. Med drugim naj bi sprožil zasebno preiskavo in ugotovil, da je umor naročil nekdanji jugoslovanski notranji minister Stane Dolanc.

Perković je tudi izrazil pripravljenost, da svojo nedolžnost dokaže na sodišču. Obenem je povedal, da bi se raje branil na hrvaškem kot na nemškem sodišču.

Več aretacij
Na podlagi evropskega pripornega naloga je bilo na Hrvaškem danes sicer izvedenih deset aretacij. Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je med priprtimi tudi drugi nekdanji vodja jugoslovanske obveščevalne službe Zdravko Mustač.

Na aretacije se je odzval hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je poudaril, da je zdaj vse v rokah policije in pravosodja. "Zakon velja in se uporablja enako v vseh primerih," je še dejal.

Na Hrvaškem aretirali Perkovića