Sebastian Kurz ima sicer kot poslanec imuniteto, vendar je že napovedal, da se ji bo odpovedal. Foto: EPA
Sebastian Kurz ima sicer kot poslanec imuniteto, vendar je že napovedal, da se ji bo odpovedal. Foto: EPA

Zdaj že nekdanji kancler je bil na mesto vodje poslanske skupine ÖVP soglasno izvoljen že v začetku tedna. Na položaju kanclerja pa ga je v ponedeljek nasledil dosedanji zunanji minister Alexander Schallenberg.

Sebastian Kurz je ob prihodu v parlament znova poudaril, da se je umaknil, da bi lahko avstrijska vlada nadaljevala delo. Poudaril je, da bo kot vodja stranke in poslanske skupine ÖVP skušal po svojih najboljših močeh podpirati delo vlade. Storil bo tudi vse, da bi ovrgel očitke, ki jih je deležen.

Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kurz: Nisem robot, ampak človek z napakami in čustvi

Pred prisego na mesto poslanca je na Facebooku objavil tudi videoposnetek, v katerem je znova poudaril, da ne bo "kancler v senci". Dodal je, da so bili zadnji dnevi za številne Avstrijce in tudi zanj "čustveni vrtiljak".

Glede svojih sporočil, ki so jih razkrili mediji, je dejal, da se zaveda, da se od kanclerja pričakuje, da izbira besede. Vendar je dejal, da ni "robot, ampak človek z napakami in čustvi".

Zloraba davkoplačevalskega denarja?

Avstrijsko tožilstvo Kurza in njegove tesne sodelavce preiskuje, ker naj bi z davkoplačevalskim denarjem kupovali naklonjeno poročanje medijev in prirejene javnomnenjske raziskave.

Zaradi tega je vodja ÖVP-ja v soboto odstopil s kanclerskega mesta, na katerem ga je v ponedeljek nasledil Schallenberg. Kurz ima sicer zdaj kot poslanec imuniteto, vendar je že napovedal, da se ji bo odpovedal.

Medtem so danes na prostost izpustili raziskovalko javnega mnenja Sabine Beinschab, ki so jo v povezavi s korupcijsko afero aretirali v torek. Po poročanju avstrijskih medijev so jo aretirali zaradi suma uničenja dokazov. Tik pred hišnimi preiskavami prejšnji teden naj bi namreč izbrisala trdi disk svojega računalnika.

Schallenberg: Avstrija "zanesljiv in močan partner" v EU-ju

Novi avstrijski kancler Alexander Schallenberg je danes v Bruslju, ki ga je izbral za svoj prvi obisk v tujini. Po najnovejši aferi, ki je pretresla vrh avstrijske politike, je sogovornikom zatrdil, da njegova država ostaja "zanesljiv in močan partner" v EU. "Še naprej se lahko zanesete in računate na nas," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA osnovno sporočilo današnjega obiska. "EU je del moje DNA," je že v uvodnih besedah ob prihodu v Bruselj zatrdil Schallenberg.

Kurz je prisegel kot poslanec