Sirske oblasti so po prebegu Hidžaba zatrjevale, da so ga odstavili. Foto: EPA
Sirske oblasti so po prebegu Hidžaba zatrjevale, da so ga odstavili. Foto: EPA

Rijad Hidžab je prejšnji teden po le dveh mesecih na čelu sirske vlade zapustil Asada in se z družino skrivaj prebil v sosednjo Jordanijo. V prvem javnem nastopu po prebegu je dejal, da Asadov režim nadzoruje le še 30 odstotkov sirskega ozemlja.

Kot je dejal sam, ga je ob spremljanju napadov režimskih sil na sirska mesta bolelo v duši. "Bil sem nemočen, da bi zaustavil nasilje," je zatrdil in pojasnil, da je po 17 mesecih bojev proti nasprotnikom predsednika Asada morala med vojaki zelo nizka.

"Moja dolžnost je, da se umaknem od tega režima," je dejal.

Več podrobnosti Hidžab ni razkril in na novinarski konferenci ni odgovarjal na vprašanja novinarjev, je pa izkoristil priložnost in vojake ter častnike pozval, naj zamenjajo strani in tako kot on prestopijo med opozicijske sile. Upornikom je položil na srce, naj vložijo več truda v poenotenje uporniških vrst.

"O, možje Svobodne sirske vojske, poenotite vrste, ko vsi polagajo upe v vas. Ste najboljši borci na svetu," je bil njegov poziv.

Kot pripadnik sunitske večine Hidžab ni bil v ozkem krogu Asadovih ljudi, ki prihajajo iz vrst njegove alavitske manjšine, vendar pa gre v njegovem primeru vseeno za prebeg do zdaj najvišjega predstavnika sirskih oblasti, kar je pomenilo nov udarec za vladajoči režim.