Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Nemčija pripravljena del cepiv nameniti revnejšim državam in da zato termini v Nemčiji ne bodo ogroženi. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Nemčija pripravljena del cepiv nameniti revnejšim državam in da zato termini v Nemčiji ne bodo ogroženi. Foto: Reuters

Članice skupine G7 Velika Britanija, Nemčija, Francija, ZDA, Italija in Japonska ter Evropska unija so se v sklepni izjavi zasedanja, na katerem je prvič sodeloval novi ameriški predsednik Joe Biden, zavzele za sodelovanje, da bi premagali pandemijo covida-19 in obnovili svetovno gospodarstvo.

Industrijsko najrazvitejše države so se zavzele tudi za to, da bi imela Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vlogo koordinatorke v boju proti covidu-19. Poudarili pa so še, da je treba okrepiti razvoj in razširjenost cepiv proti tej bolezni, piše v izjavi, ki so jo poslali iz Evropskega sveta.

Bruselj podvojil sredstva za Covax na milijardo evrov

Voditelji so podprli mednarodno pobudo Covax, katere namen je pravična razdelitev cepiv v revnih državah. Napovedali so tudi povečanje sredstev za to pobudo za štiri milijarde ameriških dolarjev, tako da bodo skupaj prispevale 7,5 milijarde dolarjev. Od tega je Evropska unija napovedala podvojitev finančnih sredstev za Covax na milijardo evrov.

Povečanje finančnih sredstev za okrepitev cepljenja v revnih državah je napovedala tudi Nemčija. "Danes želimo jasno sporočiti, da najrevnejšim državam stojimo ob strani. Nemčija zagotavlja dodatnih 1,5 milijarde evrov za pobudo Covax, WHO in druge," je v izjavi po srečanju zapisal nemški finančni minister Olaf Scholz.

Združeno kraljestvo bo presežke cepiv namenilo revnejšim

"Zagotoviti moramo, da bo cepljen celoten svet, saj je to pandemija in nima smisla, da je ena država daleč pred drugimi. Napredovati moramo skupaj," je pozval britanski premier Boris Johnson, ki letos predseduje G7. Ob tem je napovedal, da bo Združeno kraljestvo nekoč v prihodnje presežke cepiv sprostilo za revnejše države.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila pripravljenost, da Nemčija iz svojih zalog zagotovi cepivo za revneje države. "Pomembno je, da dobijo cepiva, ne pa da so samo obljube finančne pomoči," je poudarila. Zagotovila je, da termini za cepljenje v Nemčiji zaradi tega ne bodo ogroženi.

Macron je pozval EU in ZDA, naj cepiva delijo z Afriko, da ne izgubijo vpliva pred Rusijo in Kitajsko. Foto: Reuters
Macron je pozval EU in ZDA, naj cepiva delijo z Afriko, da ne izgubijo vpliva pred Rusijo in Kitajsko. Foto: Reuters

Macron za pomoč Afriki, "sicer bodo kupili odmerke od Kitajske in Rusije"

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem pozval, naj EU in ZDA med tremi in petimi odstotki svojih cepiv pošljejo v Afriko, sicer bodo izgubili svoj vpliv na račun Rusije in Kitajske. V Afriko potrebujejo 13 milijonov odmerkov za precepljenje zdravstvenih delavcev, je poudaril.

"Če danes oznanimo milijarde evrov za cepiva čez šest, osem ali dvanajst mesecev, bodo naši prijatelji v Afriki zaradi upravičenega pritiska ljudstva kupili odmerke od Kitajske in Rusije," je povedal Macron.

Rusija bo afriškim državam namenila 300 milijonov odmerkov Sputnika V

Rusija bo afriškim državam pod ugodnimi pogoji financiranja dobavila 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 Sputnik V, je sporočil afriški Center za nadzor bolezni (CDC). Cepljenje z ruskim cepivom naj bi v afriških državah začeli maja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Afriška unija si je pred tem za 55 držav članic Afriške unije zagotovila 270 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 pri podjetjih AstraZeneca, Pfizer in Johnson & Johnson. Do zdaj je na afriški celini le sedem držav začelo kampanjo cepljenja prebivalstva proti covidu-19, v kratkem pa naj bi jo začela tudi Zimbabve in Senegal, poroča DPA.

Druge zaveze: podnebne spremembe, multilateralizem, Kitajska ...

Voditelji G7 so v skupni izjavi še zagotovili, da bodo v središču njihovih načrtov za obnovo po pandemiji svetovni cilji na področju podnebnih sprememb. Dodali so, da se bodo zavzemali za svetovno ekonomsko odpornost ter sodelovali pri moderniziranem, svobodnejšem in pravičnejšem multilateralnem trgovinskem sistemu, ki temelji na pravilih.

S ciljem podpore pravičnemu in vzajemno koristnemu svetovnemu ekonomskemu sistemu bodo sodelovali z drugimi, predvsem članicami skupine G20 in velikimi gospodarstvi, kot je Kitajska, so še zapisali v izjavi, ki so jo poslali iz Evropskega sveta.

Kanadski premier Justin Trudeau je medtem poudaril, da je sedem voditeljev govorilo tudi o kršitvah človekovih pravic na Kitajskem. "Moramo ukrepati, ne samo kot države, temveč kot ves svet, da prepoznamo kršitve človekovih pravic na Kitajskem," je povedal na konferenci po virtualnem srečanju.