V okviru programa Covax bodo cepivo distribuirali revnim državam, ki še nimajo cepiv in zato še niso začele cepljenja. Foto: EPA
V okviru programa Covax bodo cepivo distribuirali revnim državam, ki še nimajo cepiv in zato še niso začele cepljenja. Foto: EPA

Številne države po svetu, tudi na Zahodnem Balkanu, še niso začele cepljenja proti covidu-19, ker so čakale na cepivo, ki so ga naročile prek mednarodne pobude Covax, ki so jo Združeni narodi vzpostavili, da bi revnejše države imele pravičen dostop do cepiva.

Pobuda je sicer šele pred kratkim objavila prvi seznam razdelitve cepiv in sporočila, da naj bi cepiva začeli dostavljati konec meseca. V prvi polovici leta načrtujejo razdelitev 337,2 milijona odmerkov cepiva večinoma državam v razvoju, ki so vključene v pobudo. To bo zadoščalo za cepljenje okoli 3,3 odstotka prebivalcev 145 držav, ki sodelujejo v pobudi.

V Zimbabve je prispelo prvih 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm. Kitajska donacija bo sprva namenjena cepljenju zdravstvenega osebja. Država želi v letu dni cepiti okoli 10 milijonov prebivalcev. Kitajski veleposlanik Guo Šaočun je pojasnil, da je Zimbabve ena od prvih 58 držav, ki bodo prejele donacijo cepiva iz Kitajske. Z oblastmi so sicer v pogovoru glede nakupa dodatnih odmerkov, zagotovil pa je, da bo Kitajska ponudila ugodno ceno.

V prvih šestih mesecih pričakujejo, da bodo razdelili 336 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. V prvem trimesečju pričakujejo razdelitev 1,2 milijona odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, drugega cepiva proti covidu-19, ki ga je doslej odobril WHO. Za nujno uporabo je dovolil dve različici cepiva AstraZenece in s tem dal zeleno luč za njuno svetovno distribucijo prek Covaxa. Dovolil je uporabo cepiva, ki sta ga po licenci proizvedla indijski inštitut Serum in Južna Koreja.

"Države ki še niso prejele cepiva, bodo končno lahko začele cepljenje zdravstvenih delavcev in ogroženih skupin prebivalstva ter tako prispevale k cilju Covaxa pravične razdelitve cepiva," je dejal Mariangela Simao, pomočnica generalnega direktorja WHO-ja za dostop do zdravil.

Poudarila je potrebno po nadaljnjem pritisku, da bodo zadovoljili potrebe najbolj ranljivih skupin prebivalstva in olajšali širši dostop. "Da bomo to dosegli, moramo okrepiti proizvodne zmogljivosti, razvijalci cepiv pa zgodnjo prijavo svojih cepiv za pregled WHO-ju, da bi pospešili njihovo sodelovanje v pobudi Covax," je dodala.

WHO v okviru postopka preverja kakovost, varnost in učinkovitost cepiv proti covidu-19. Odobritev cepiv za nujno uporabo je predpogoj za njihovo distribucijo v okviru Covaxa. Odobritev WHO-ja tudi omogoča drugim državam, da pospešijo svoje postopke odobritve in uvoza cepiv. WHO je ob cepivu AstraZenece do zdaj odobril nujno uporabo samo še cepivu Pfizerja in BioNTecha.