Olimpijske igre v Sočiju se bodo slavnostno odprle 7. februarja. Foto: Reuters
Olimpijske igre v Sočiju se bodo slavnostno odprle 7. februarja. Foto: Reuters
Putin na lanskem uradnem obisku v Nemčiji. Foto: EPA
Gauck naj bi se kljub odsotnosti v Sočiju vseeno udeležil sprejema nemških olimpijcev v Münchnu. Na fotografiji nemški predsednik na OI v Londonu. Foto: EPA

vidnejša politična figura, ki se je odločila za bojkot zimskih olimpijskih iger v Sočiju.
Po poročanju Spiegla je nemški predsednik o svoji odločitvi, ki naj bi bila odgovor na ruske kršitve človekovih pravic in zatiranje opozicije, Kremelj obvestil že prejšnji teden. Uradnega razloga iz urada nemškega predsednika sicer niso sporočili, prav tako niso želeli Gauckove odsotnosti eksplicitno označiti za "bojkot".
Predstavnik urada je dejal, da ni nobenega pravila, da bi se moral nemški predsednik udeležiti iger in da tudi predsednik Horst Köhler ni obiskal zimskih olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010.

Gauck, nekdanji luteranski pastor, ki je pred padcem berlinskega zidu igral ključno vlogo v vzhodnonemškem protestniškem gibanju, že vse od izvolitve marca lani zavrača vse uradne obiske Rusije in redno kritizira rusko "pomanjkanje vladavine prava" in njen "pridih imperializma". Junija je bilo celo odpovedano že napovedano srečanje Gaucka in Vladimirja Putina - domnevno zaradi prenatrpanih urnikov.

V Londonu je bil
Gauck se je lani poleti v Londonu udeležil tako olimpijskih kot tudi paraolimpijskih iger. Vodja tuje delegacije v ruskem parlamentu je Gauckovo odločitev že kritiziral. "Nemški predsednik Gauck ni kritiziral pobijanja otrok in žensk v Pakistanu in Afganistanu. Je pa tako kritičen do Rusije, da si ne želi niti odpotovati v Soči," je na svojem Twitterju zapisal Aleksej Puškov.

Gre za prvi bojkot kake vidnejše politične figure, čeprav so rusko politiko v mesecih pred igrami kritizirale številne znane osebnosti, športniki in aktivisti. A do zdaj so k bojkotu OI zaradi ruske protigejevske zakonodaje pozivali v glavnem le umetniki in aktivisti, kot so Stephen Fry, Harvey Fierstein in Lady Gaga.

Fry, britanski igralec in aktivist, je junija poslal odprto pismo britanskemu premierju in Mednarodnemu olimpijskemu komiteju, v katerem je zapisal, da je "popoln bojkot ruskih olimpijskih iger v Sočiju preprosto nujen". Premier David Cameron je bojkot zavrnil, češ da se je s homofobnimi predsodki bolje boriti s prisotnostjo kot pa z odsotnostjo.

Cameronovo stališče je zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je ob tem izpostavila Evrovizijo v Azerbajdžanu kot dokaz, da lahko pozornost javnosti stori več za spremembo kot pa bojkoti.

Na nasprotnih bregovih
Čeprav je Nemčija pod kanclerjema Gerhardom Schröderjem in Angelo Merkel zelo previdna pri svojih diplomatskih odnosih z Rusijo, pa se zdi, da je bil izpad med Gauckom in Putinom samo vprašanje časa, piše Guardian.

Gauck je po letu 1989 delal kot prvi zvezni pooblaščenec za arhive nekdanje vzhodnonemške politične policije Stasi in je postal poosebljenje sistematične preiskave njenih zločinov, medtem ko je nekdanji agent KGB-ja Putin nadziral rehabilitacijo predstavnikov tajne službe. V nemških političnih krogih ni nobena skrivnost, da se predsednika ne marata najbolj.