Perković med sojenjem prvostopenjskega sodišča leta 2016 v Münchnu. Foto: EPA
Perković med sojenjem prvostopenjskega sodišča leta 2016 v Münchnu. Foto: EPA
Zdravko Mustač
Mustač naj bi Perkoviću naročil načrtovanje umora Đurekovića. Foto: EPA

Perković in Mustač sta bila avgusta 2016 na prvostopenjskem sodišču obsojena zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983.

Nemško vrhovno sodišče, ki ima sedež v Karlsruheju, je zavrnilo pritožbi Perkovića in Mustača, nekdaj pomembnih pripadnikov jugoslovanske službe državne varnosti (SDV), in potrdilo prvostopenjsko obsodbo sodišča v Münchnu na dosmrtni zapor.

Nemško tožilstvo je Perkovića bremenilo, da je načrtoval in organiziral umor Đurekovića, Mustača pa, da je kot takrat nadrejeni Perkoviću naložil, naj načrtuje in organizira umor, ki se je zgodil v bavarskem mestu Wolfratshausen blizu Münchna leta 1983.

Perkovićevi odvetniki so na sojenju zavračali odgovornost svojega klienta za umor Đurekovića in so večkrat poudarili, da izjave nekaterih prič kažejo, da za umorom hrvaškega izseljenca leta 1983 stoji nekdanji jugoslovanski notranji minister Stane Dolanc, ki je umrl leta 1999.

Sporni "lex Perković"
Postopek v Nemčiji je pred leti odprl razpravo o ravnanju nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića, ki je nasprotoval izročitvi Perkovića in Mustača tudi z zakonom, ki je bolj znan kot "lex Perković". Na koncu je Hrvaška pod diplomatskim pritiskom Nemčije razveljavila sporni zakon in izročila ta dva nekdanja agenta nemškemu pravosodju.

Perković in Mustač sta bila po osamosvojitvi Hrvaške tudi visoka uradnika hrvaških obveščevalnih služb.