Puigdemont je bil v Nemčiji aretiran konec marca. Foto: Reuters
Puigdemont je bil v Nemčiji aretiran konec marca. Foto: Reuters
Zahteva za izročitev Puigdemonta

Puigdemont, ki je bil 25. marca aretiran v Nemčiji, je v Španiji obtožen upora zaradi organiziranja referenduma o neodvisnosti oktobra lani in zlorabe javnih sredstev. Od aretacije je v priporu v mestu Neumünster.

Tožilstvo meni, da je španska zahteva po izročitvi sprejemljiva, saj obtožbe o uporu vključujejo tudi izvedbo protiustavnega referenduma, čeprav so bili nasilni spopadi pričakovani, poroča Reuters. Po mnenju tožilstva se da to primerjati tudi z nemškim pravom.

V nasilju španske policije nad katalonskimi volivci in volivkami ter podporniki referenduma, ki je pretreslo Španijo in Evropo, je bilo po podatkih katalonskih oblasti poškodovanih okoli 900 ljudi.

O Puigdemontovi izročitvi bo torej odločalo višje deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu, tožilstvo pa zahteva še, da naj ostane Puigdemont v priporu v času trajanja postopka, saj naj bi obstajala nevarnost, da bo poskušal pobegniti.

Ni še znano, kdaj bo nemško sodišče odločilo, ali naj se Puigdemonta Španiji izroči ali ne. Do končne odločitve bi lahko pretekli še trije meseci. Puigdemontu poleg tega preostane tudi možnost ustavne pritožbe.

Sodišče bo sicer najprej odločilo o zahtevi tožilstva, da ostane Puigdemont v priporu, nato pa še o sami izročitvi.

Pobegnil pred petimi meseci
Nekdanji katalonski voditelj je iz Španije v Belgijo pobegnil pred petimi meseci, potem ko je španski premier Mariano Rajoy začasno ukinil avtonomijo katalonske pokrajine in vzpostavil neposredno vladavino Madrida.

Grozi mu večdesetletna zaporna kazen zaradi organiziranja nezakonitega referenduma o odcepitvi Katalonije od Španije.

Pritožba na špansko vrhovno sodišče
Medtem se je Puigdemont pritožil na špansko vrhovno sodišče in zahteval preklic obtožb proti njemu. V 85 strani dolgi pritožbi Puigdemont po poročanju španskih medijev zanika obe očitani mu kaznivi dejanji.

Pritožba, ki jo je pripravil Puigdemontov odvetnik Jaume Alonso Cuevillas, je bila vložena v imenu še dveh nekdanjih katalonskih ministrov, Clare Ponsati in Lluisa Puiga.

Zahteva za izročitev Puigdemonta