Ta teden je bilo več incidentov na meji med Gazo in Izraelom. Foto: EPA
Ta teden je bilo več incidentov na meji med Gazo in Izraelom. Foto: EPA
Gaza
Žalujoči Palestinci. Foto: Reuters

Palestinske oborožene skupine so že napovedale maščevanje za smrt civilistov, medtem ko so izraelske oblasti prebivalce ob meji z Gazo opozorile, naj bodo od svojih zaklonišč oddaljeni 15 sekund.

Po pričevanju Palestincev je izraelska tankovska granata padla na šotor, kjer so bili zbrani žalujoči na pogrebu. Med štirimi mrtvimi je tudi 18-mesečni otrok. Izrael je že zanikal, da bi bili tarča njihovega napada civilisti.

"Hamasova teroristična organizacija je edina odgovorna za vsako teroristično dejavnost, ki izhaja iz Gaze," je sporočila izraelska vojska.

V ločenem izraelskem zračnem napadu na mesto Kan Junis so bili ranjeni štirje Palestinci.

Predtem je palestinska protitankovska granata zadela vozilo izraelske vojaške patrulje ob varnostni ograji na meji med Izraelom in Gazo. Ranjeni so bili štirje izraelski vojaki.

V Gazi imajo poleg gibanja Hamas, ki nadzira to palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju, domovanje različne oborožene palestinske skupine.

Ena izmed njih, Ljudski odporniški odbori, je sporočila, da je na jug Izraela izstrelila štiri rakete, ki so po njihovih besedah maščevanje za žrtve v Gazi.

Niz incidentov
Gre za enega najbolj smrtonosnih incidentov v Gazi v zadnjih mesecih, ki bi se lahko sprevrgel v spopad širših razsežnosti.

V četrtek je bil ubit 13-letni palestinski deček, ko se je v Gazi vnel spopad med palestinskimi borci in izraelskimi vojaki. Na isti dan je bil ranjen izraelski vojak, ko je razneslo predor v bližini varnostne ograje.

V začetku tedna so bili ranjeni trije izraelski vojaki, ko je razneslo bombo ob meji z Gazo.