Tudi Iranci si ne smejo več prižgati cigarete v javnih prostorih. Foto: EPA
Tudi Iranci si ne smejo več prižgati cigarete v javnih prostorih. Foto: EPA

Novi zakon prepoveduje kajenje v vseh javnih organizacijah, hotelih, restavracijah, čajnicah in kavarnah. Policija mora najprej odločno opozoriti, nato začasno, v primeru nadaljnje kršitve pa za vedno zapreti restavracije, v katerih bi utegnili kršiti protikadilski zakon.

Zakon bo najhuje prizadel čajnice in kavarne - barov ali gostiln v islamski republiki ni. A po pričakovanjih naj bi prepovedi ignorirali, izjema naj bi bili le hoteli, kjer je nadzor bolj strog.

Prepovedano je tudi ponujanje ali kajenje tradicionalnih perzijskih vodnih pip, prodaja tobaka mlajšim od 18 let pa bo kaznovana z zasegom tobačnih izdelkov prodajalca in denarno kaznijo do 65 dolarjev. Večkratni kršilci bodo kaznovani z globo do 1.400 dolarjev.

V Iranu so že marca lani uvedli prepoved kajenja za voznike taksijev, ki pa kljub grožnji z kaznimi do 14 dolarjev prepovedi večinoma niso spoštovali.

Natančno število kadilcev v Iranu ni znano, zaradi kajenja pa posredno ali neposredno vsako leto umre okoli 60.000 Irancev.

T. V.