Prva rešena deklica Amina Ali Nkeki je v ujetništvu rodila otroka. Na fotografiji z nigerijskim predsednikom Muhamadom Buharijem. Foto: Reuters
Prva rešena deklica Amina Ali Nkeki je v ujetništvu rodila otroka. Na fotografiji z nigerijskim predsednikom Muhamadom Buharijem. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik nigerijske vojske Sani Usman je povedal, da so v vojaški operaciji od četrtka ubili 35 pripadnikov skrajne skupine Boko Haram in rešili 97 talcev, žensk in otrok. Med njimi je bila tudi deklica, ki so jo člani skupine ugrabili 14. aprila pred dvema letoma. Njene identitete še niso razkrili.

Že pred dvema dnevoma je vojska rešila prvo od skupno 276 ugrabljenih deklet - 19 let staro Amino Ali Nkeki so našli v bližini Chiboka. V četrtek pa jo je v prestolnici Abuja sprejel nigerijski predsednik Muhamad Buhari. Nkeki je med drugim dejala, da je bilo šest deklet ubitih v spopadih med nigerijsko vojsko in pripadniki Boko Harama, ki se bojuje za vzpostavitev islamske države v versko mešani Nigeriji in je odgovoren za smrt najmanj 14.000 ljudi.

S tovornjaki odpeljali 276 učenk
Pripadniki Boko Harama so aprila 2014 napadli internat osnovne šole v Chiboku in s tovornjaki odpeljali 276 učenk. Nekaterim je uspelo pobegniti tako, da so skočile s tovornjakov in se skrile v gozdu. 219 jih je ostalo v rokah ugrabiteljev.

Od maja 2014, ko so islamisti objavili videoposnetek z ugrabljenimi dekleti, ni bilo o njih nobenih informacij, aprila letos pa se je pojavil nov videoposnetek, na katerem je 15 deklet, oblečenih v črne obleke. Dekleta so na posnetku povedala, da z njimi ravnajo lepo, da pa bi se rada vrnila domov.