Nizozemska ima eno najbolj liberalnih zakonodaj na področju mehkih drog. Foto: EPA
Nizozemska ima eno najbolj liberalnih zakonodaj na področju mehkih drog. Foto: EPA

Novo zakonodajo, ki jo je sprejela prejšnja konservativna vlada, so morali že uveljaviti na jugu Nizozemske, kjer so morali prebivalci dobiti posebno dovoljenje za vstop v coffee shope, medtem ko so bili za tujce prepovedani. Po vsej državi bi moral nov sistem začeti veljati prihodnje leto.

Z novim zakonom so želele oblasti narediti konec mamilarskemu turizmu iz držav, kjer do marihuane ni mogoče priti na zakonit način, vendar so mu mnogi nasprotovali, nekateri v strahu pred izgubo denarja, drugi so opozarjali na nevarnost razvoja kriminala in to, da gre za neupravičeno diskriminacijo drugih državljanov Evropske unije nasproti Nizozemcem.

V ponedeljek zvečer je pravosodni minister Ivo Opstelten sporočil, da omenjena dovoljenja za coffee shope odpravljajo, in to nemudoma. Sam si sicer želi, da bi ti lokali oziroma mehke droge tudi v prihodnje ostali nedostopni za tujce, a o tem odločajo lokalne oblasti.

S tem so si oddahnili lastniki coffee shopov in tudi številni turisti, ki prav s tem namenom obiščejo Amsterdam.

Čeprav uživanje marihuane na Nizozemskem ni zares legalizirano, pa ga tolerirajo. Že v 70. letih prejšnjega stoletja so dekriminalizirali posedovanje manjših količin marihuane.

Pravosodni minister je še napovedal, da bo prepovedana prodaja marihuane, ki vsebuje več kot 15 odstotkov THC-ja.