Podsaharski prebežniki pogosto poskušajo priti v Ceuto čez šestmetrsko ograjo. Upajo, da bi od tam nato odšli v Evropo. Foto: Reuters
Podsaharski prebežniki pogosto poskušajo priti v Ceuto čez šestmetrsko ograjo. Upajo, da bi od tam nato odšli v Evropo. Foto: Reuters

Od vseh prebežnikov, ki so hoteli na ta način priti v Ceuto, sta bila le dva uspešna, oba pa sta bila poškodovana med plezanjem čez šestmetrsko ograjo. Potrebovala sta bolnišnično oskrbo. Eden izmed policistov pa je izgubil oko, poroča BBC.

Poskus je predstavništvo španske vlade v Ceuti označilo za "izjemno nasilnega in organiziranega". Reuters poroča, da so prebežniki uporabili kamenje in železne palice, da bi vdrli skozi vrata in prišli do ograje, nato pa so se spopadli s policisti.

Nov poskus prebežnikov je sledil po tem, ko je več kot 400 ljudem decembra uspelo priti v Ceuto.

Večina vrnjena v Maroko
Vsako leto na stotine podsaharskih prebežnikov, ki v Maroku prebivajo nezakonito, poskuša vstopiti v španski eksklavi na severu Afrike, Ceuto in Melillo, od koder bi nato odšli v Evropo. Večino prebežnikov se na poti ustavi in vrne v Maroko, tisti, ki jim uspe priti čez ograjo, pa so pozneje vrnjeni v domovino ali izpuščeni.

Organizacije za zaščito človekovih pravic so kritične do Španije, ker dopušča, da se prebežnike takoj vrne v Maroko. Španske oblasti namreč z izogibanjem daljših postopkov za deportacije ljudem onemogočijo, da zaprosijo za azil.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je bilo leto 2016 najbolj smrtonosno za prebežnike v Sredozemlju. Na poti čez Sredozemsko morje v Evropo jih je namreč umrlo skoraj 5.000.