Mednarodna skupnost je ostro obsodila pokol v Huli pred manj kot dvema tednoma. Foto: EPA
Mednarodna skupnost je ostro obsodila pokol v Huli pred manj kot dvema tednoma. Foto: EPA
Nov pokol v Siriji

Predstavnik Sirskega nacionalnega sveta, največje opozicijske koalicije, je sporočil, da je v vaseh Al Kubar in Marzaf prišlo do pokola.

V vasi Al Kubar, ki naj bi jo v sredo zvečer napadle varnostne sile, naj bi s strelnim orožjem in noži usmrtili 78 ljudi, med njimi kar 35 iz iste družine. Med mrtvimi je več kot 20 otrok in 20 žensk, so sporočili aktivisti. Najmanj 12 trupel naj bi zažgali. Večino ljudi naj bi pobili člani milice Šabiha iz bližnje vasi, kjer podpirajo režim.

Skupaj naj bi v sredo v nasilju umrlo okoli 130 ljudi.

Da se je na območju zgodil pokol, so potrdili tudi drugi viri, med njimi Sirski observatorij za človekove pravice. Pokol naj bi izvedli pripadniki prorežimske milice šabiha.

Vlada: Poročilo laže
Sirska opozicija je ZN oziroma njihove opazovalce v Siriji že pozvala, naj raziščejo okoliščine novega zločina. Upornike pa so pozvali, naj okrepijo vojaško delovanje proti režimu. "Upornike pozivamo k okrepitvi vojaške revolucije za sprostitev pritiska na civiliste, ki so tarča obstreljevanja in napadov," je v sporočilu zapisal Sirski nacionalni svet.

Sirska vlada je odgovornost za pokol zanikala. Kot so zapisali v izjavi, ki so jo prebrali na sirski državni televiziji, to, o čemer mediji poročajo iz vasi Al Kubeir, ni resnično. "Teroristična skupina je zagrešila hud zločin, ki je terjal devet žrtev. Medijska poročila pa prispevajo k prelivanju krvi Sircev," piše v sporočilu.

Annan in Ban bosta poročala o Siriji
Novi pokol se je zgodil manj kot dva tedna po pomoru v vasi Hula, ko je umrlo 108 ljudi. Priče so za kruto dejanje obdolžile provladne sile, režim predsednika Bašarja Al Asada pa "oborožene skupine", ki želijo sprožiti vojaško posredovanje tujih sil.

Masaker se je zgodil dan po tem, ko so sirski uporniki preklicali ustavitev ognja, ki je začel veljati aprilapo načrtu posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Kofija Annana. Nekdanji generalni sekretar ZN-a je priznal, da njegov mirovni načrt za Sirijo, kjer od lanskega marca poteka upor proti Al Asadovemu režimu, ne deluje.

Annan in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun bosta v četrtek o položaju v Siriji obvestila Generalno skupščino in Varnostni svet ZN-a, kjer sta odločnejše sankcije proti Damasku s svojo pravico veta že nekajkrat preprečili Kitajska in Rusija, zaveznica Sirije.

Nov pokol v Siriji