Rusija je kot odgovor na zahodne sankcije avgusta lani uvedla prepoved uvoza govedine, svinjine, rib, sira, zelenjave, sadja, mleka in mlečnih izdelkov iz EU-ja, ZDA, Kanade, Norveške in Avstralije. Foto: Reuters
Rusija je kot odgovor na zahodne sankcije avgusta lani uvedla prepoved uvoza govedine, svinjine, rib, sira, zelenjave, sadja, mleka in mlečnih izdelkov iz EU-ja, ZDA, Kanade, Norveške in Avstralije. Foto: Reuters

Zunanji ministri EU-ja so se 19. junija strinjali, da sankcije proti Rusiji, zaradi rušenja suverenosti in teritorialne integritete Ukrajine, podaljšajo za pol leta. Prav tako so podaljšali tudi drugi sveženj sankcij proti Rusiji, zaradi aneksije Krimskega polotoka. Te bodo veljale do 23. junija 2016 in vključujejo prepoved uvoza dobrin s Krima in Sevastopola. Kot odgovor na ukrepe EU-ja je zdaj Rusija sankcije proti državam EU-ja podaljšala za eno leto, sankcije pa začnejo veljati od danes naprej, poroča rt.com.

"Vlada mi je poslala pismo, v katerem je zahtevala, da podaljšam ukrepe. Kot mi je predlagal premier, podaljšujemo ukrepe za eno leto, začenši z danes. V skladu z dopisom vlade sem podpisal odlok o podaljšanju nekaterih gospodarskih ukrepov, da se zagotovi varnost Ruske federacije," je dejal Putin.

Prvi sveženj sankcij proti Rusiji so države članice EU-ja sprejele 1. avgusta lani. Sedem dni pozneje je sledil odziv Rusije, ki je podpisala odlok, s katerim je prepovedala uvoz govedine, svinjine, perutnine, rib, sira, mleka, zelenjave in sadja iz Avstralije, Kanade, EU-ja, Norveške in ZDA.

Rusija bo poleg že obstoječih sankcij uvedla nove. Kontrasankcije Rusije proti kmetijskim proizvajalcem v Evropi, ZDA, Kanadi in Avstraliji po mnenju ruskih oblasti pripomorejo k razvoju lokalnih podjetij, zaradi česar je na policah trgovin več ruskih proizvodov. Zato se bodo pod embargom znašli vsi tisti evropski proizvodi, ki so resna konkurenca ruskim, kot so čokolada, rože, slaščičarski izdelki in ribe v konzervah. "Razširitev sankcij je balzam za naše duše," je dejal ruski kmetijski minister Aleksander Tkačev.

Bruselj je z gospodarskimi sankcijami precej močno udaril po bančnem, naftnem in obrambnem sektorju Moskve. Skupaj z ZDA je EU opozoril, da bodo sledile še ostrejše sankcije, če Rusija ne bo izpolnila svojih obljub in vplivala na proruske separatiste, ki se na vzhodu Ukrajine bojujejo proti ukrajinskim silam, da bi spoštovali februarski mirovni dogovor iz Minska.