Ministrica za varnost Patricia Bullrich napoveduje ostre ukrepe proti protestnikom. Foto: EPA
Ministrica za varnost Patricia Bullrich napoveduje ostre ukrepe proti protestnikom. Foto: EPA

Uradni tečaj je določen pri 800 pesih za ameriški dolar. Gre za enega izmed ukrepov, s katerimi skuša nova vlada obvladati hudo gospodarsko krizo v državi, piše Guardian.

Udeležence protestov bodo identificirali, tudi s pomočjo video- in digitalnih naprav, zatem pa jim bodo zaračunali stroške posredovanja organov pregona, je napovedala ministrica za varnost Patricia Bullrich.

Sorodna novica Milei začenja šokterapijo: devalvacija pesa, veliki rezi v javno porabo, ukinitev subvencij ...

Namen novih pravil je preprečiti tradicionalno obliko protestov, pri kateri demonstranti za več ur, dni in včasih celo tednov blokirajo mestne ceste in avtoceste.

"Že več let živimo v popolnem neredu. Čas je, da končamo s takšnim izsiljevanjem," je dejala Bullrich in dodala, da bi lahko demonstranti "protestirali na pločniku".

Skupine za človekove pravice in opozicijski poslanci so izrazili zaskrbljenost zaradi novih smernic, ki po njihovem mnenju kriminalizirajo zakonite proteste.

"Pod krinko reda skuša vlada zatreti javne proteste proti njenim ukrepom," je v izjavi zapisal Center za pravne študije (CELS). "Ukrepi ogrožajo pravico do protestov in kriminalizirajo tiste, ki demonstrirajo."

Levičarska poslanka in nekdanja predsedniška kandidatka Myriam Bregman je na omrežju X zapisala: "To, kar napoveduje Patricia Bullrich, je absolutno neustavno ... Pravica do protestov je prva od vseh pravic."

Jose Luis Espert, poslanec iz Mileieve stranke Svoboda napreduje, ji je odgovoril s kratkim stavkom: "Zapor ali krogla."

Sorodna novica Argentinci za novega predsednika izvolili skrajno desnega populista Javierja Mileia

Nove smernice pooblaščajo policijo, da zaseže obrazne maske, palice ali druge predmete, za katere domneva, da bodo uporabljeni na demonstracijah.

Omejujejo tudi udeležbo najstnikov na protestih in določajo sankcije za starše mladostnikov, ki bodo protestirali.

Voditelj informativnega programa na televiziji TN Mario Massaccesi je ob tem spomnil, da je Patricia Bullrich tudi sama sodelovala pri zaprtju ulice v središču Buenos Airesa, ko je protestirala proti ukrepom za zajezitev koronavirusa. "S kakšno pravico zdaj drugim govori, da ne smejo protestirati," se, kot piše Guardian, sprašuje Massaccesi.