Milanovićeva levosredinska koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) naj bi dobila 78 poslancev, HDZ s partnerji pa 48 poslanskih sedežev. Foto: Reuters
Milanovićeva levosredinska koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) naj bi dobila 78 poslancev, HDZ s partnerji pa 48 poslanskih sedežev. Foto: Reuters
Kosorjeva je s spuščeno glavo javnost nagovorila šele nekaj pred polnočjo. Foto: Reuters
Za koalicijo kukuriku in HDZ so se uvrstili Hrvaški laburisti - stranka dela (HL), ki naj bi dobili šest poslancev, tako kot Hrvaški demokratski sabor Slavonije in Baranje (HDSSB). Sledijo Hrvaška kmečka stranka (HSS) z dvema poslancema ter Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS), Lista Ladonja, koalicija Hrvaška stranka prava - Ante Starčević (HSP) in Hrvaška čista stranka prava (HČSP) ter neodvisna lista upokojenega duhovnika Ivana Grubišića s po enim poslancem. Foto: EPA

Predsednik SDP-ja, Zagrebčan Milanović, bo tako postal deseti hrvaški premier, vodenje dvanajste hrvaške vlade pa bo prevzel kot najmlajši premier v neodvisni Hrvaški.

Milanović se je rodil oktobra 1966 v Zagrebu. Po večletni karieri na zunanjem ministrstvu je bil na predsedniški položaj v SDP izvoljen po smrti dolgoletnega predsednika stranke Ivice Račana leta 2007. Socialdemokrate je vodil že na prejšnjih parlamentarnih volitvah, ko je stranka ostala v opoziciji s 56 poslanci.

Vodja zmagovite levosredinske koalicije Zoran Milanović je po objavi prvih izidov dejal, da novo vlado čaka veliko dela. Bodoči premier je obljubil, da se ne bodo izneverili velikemu zaupanju državljanov. Čestital je tudi zmagovalcem volitev v Sloveniji. Vsem, ki niso volili zanj, je Milanović sporočil, da bo vlada skrbela, da bodo tudi njim dobra oblast. Poudaril je, da ima nova vlada veliko odgovornost. "Smo levičarske in liberalne stranke, ki gojimo sodobne, napredne vrednote, sicer pa spoštujemo tudi tradicijo in želimo na Hrvaškem ustvariti dobro in pravično mesto za življenje," je izjavil Milanović v volilnem štabu koalicije kukuriku v zagrebškem muzeju sodobne umetnosti. Obenem je napovedal, da bodo povabili vse politične stranke, ki "imajo Hrvaško v srcu", k sodelovanju. Nekaj pred polnočjo je javnost nagovorila tudi predsednica HDZ-ja
Jadranka Kosor, ki je za odhod HDZ-ja v opozicijo iskala odgovornost pri drugih. "Pomembno je, da HDZ-ja niso ponižali in da ga niso spravili na kolena. Ni jim uspelo, da bi HDZ počasi izginil s političnega prizorišča. Že zdaj bomo začeli delati za zmago na prihodnjih volitvah", je dejala Kosorjeva, ki koaliciji kukuriku ni čestitala za zmago.

Milanović je bil potem štiri leta poslanec in predsednik poslanske skupine SDP, kljub porazu na prejšnjih volitvah pa je predsedniški položaj zanesljivo potrdil tudi na strankarskih volitvah maja 2008, ko je premagal Željko Antunović.

Svetovalec pri EU-ju in Natu
Prihodnji hrvaški premier je končal pravno fakulteto v Zagrebu, kjer je med drugim dobil rektorjevo nagrado. Prvo zaposlitev je dobil na trgovskem sodišču v Zagrebu, od leta 1993 pa je delal na zunanjem ministrstvu. V službo na zunanjem ministrstvu ga je sprejel nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki bil takrat zaposlen v vrhu hrvaške diplomacije.

Milanović je bil med drugim svetovalec hrvaške misije pri Evropski uniji in zvezi Nato v Bruslju leta 1996, nato je v Belgiji končal tudi podiplomski študij prava EU-ju. Leta 1999 je vstopil v SDP. Leta 2004 je zapustil položaj pomočnika zunanjega ministra in bil imenovan v izvršni odbor SDP, kjer je skrbel za mednarodno sodelovanje.

Obvlada angleščino, ruščino in francoščino. Je ateist in je poročen z zdravnico Sanjo Musić Milanović, s katero imata dva sinova.