Foto: Reuters
Foto: Reuters

Znanstveniki z ameriškega inštituta za zdravje (NIH) v zvezni državi Montana so ugotovili, da lahko virus sars-cov-2 na kartonu ostane tudi do 24 ur, na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše BBC. Tako dolgo bi lahko virus preživel na kljukah, laminatnih delovnih površinah ali drugih trdih površinah, na bakrenih pa umre že v štirih urah.

Sorodna novica EU: Finančna podpora nemškemu podjetju za razvoj in proizvodnjo cepiva

Eden od vodij raziskave, ki je bila objavljena v New England Journal of Medicine, Vincent Munster je ob tem poudaril, da ti podatki kažejo na velik pomen higiene rok in razkuževanja površin. Raziskave so namreč pokazale, da je mogoče z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus dezaktivirati v eni minuti. Zelo učinkovita so tudi belila.

Preučujejo še vpliv temperature in vlage

Koliko časa novi koronavirus preživi na oblačilih in drugih površinah, ki jih je težje razkužiti, še ugotavljajo. Vpojna naravna vlakna bi lahko virus hitro posušila, meni Munster: "Domnevamo, da se zaradi poroznega materiala hitro posuši in zadrži na vlaknih." Preučujejo tudi še vpliv temperature in vlage. Ugotovili so, da lahko kapljice, ki nastajajo pri kašljanju ali kihanju, v zraku ostanejo nekaj ur. Virus lahko tako v klimatskih sistemih brez filtrov preživi približno dve uri. Ko človek enkrat zakašlja, nastane do 3000 kapljic.

Ugotovili so tudi, da v zraku po 66 minutah deluje še polovica virusnih delcev, po nadaljnji uri in šestih minutah pa še četrtina. Na nerjavečem jeklu polovica virusnih delcev umre po petih urah in 38 minutah, na plastični masi pa po šestih urah in 49 minutah. Na kartonu takšna doba traja približno tri ure in pol, a poudarjajo, da je pri teh rezultatih veliko variabilnosti, zato znanstveniki pri razlagi teh številk ostajajo previdni. Najkrajši čas preživetja je bil na bakru, kjer je še polovica virusnih delcev delovala po 46 minutah.