Največji svetovni jedrski velesili bosta svoji jedrski oborožitvi zmanjšali za tretjino. Foto: EPA
Največji svetovni jedrski velesili bosta svoji jedrski oborožitvi zmanjšali za tretjino. Foto: EPA
Jedrska podmornica pred Kamčatko
Za približno tretjino se bo zmanjšalo tudi število strateških orožij, kot so rakete dolgega dosega, bombniki in podmornice. Foto: EPA

Barack Obama in Dmitrij Medvedjev sta se poleti načelno dogovorila za dodatno zmanjšanje nameščenega jedrskega orožja in sporazum, ki bi nadomestil StartI, ki sta ga julija leta 1991 sklenila George Bush st. in Mihail Gorbačov in je potekel v začetku decembra.

Po praznikih bodo znova zavihali rokave
Tajna pogajanja v Ženevi so obrodila sadove in pričakovalo se je, da bosta predsednika že na srečanju ob robu podnebne konference v Köbenhavnu lahko napovedala, kdaj bo sporazum podpisan. A Obama in Medvedjev očitno še nista povsem uskladila sporazuma, vendar sta obljubila, da bosta delo nadaljevala v prihodnjem letu.

"Vzeli si bomo malo premora - Američani bodo imeli božične praznike in nato še mi svoje," je povedal visoki ruski svetovalec za zunanjo politiko Sergej Prihodko. Nobena od obeh strani sicer ni pojasnila, zakaj pogajanja niso prinesla sporazuma do začetka decembra, kot je bilo sprva predvideno. Sporočili so le, da je treba uskladiti še nekaj "tehničnih podrobnosti".

Za tretjino manj jedrskih konic
Potrjen je moskovski dogovor, po katerem sta predsednika za izhodišče postavila zmanjšanje aktivne jedrske oborožitve na od 1.500 do 1.675 nameščenih bojnih jedrskih konic. Po oceni ameriškega Bulletin of the Atomic Scientists naj bi imele ZDA nameščenih 2.200 konic, Rusija pa 2.790. Novi Start bo dodatno omejil tudi strateška orožja, ki so sposobna izstreliti jedrsko orožje. Skupno število strateških raket, bombnikov in podmornic ne bo smelo presegati 1.100 enot.