Srbsko notranje ministrstvo je v petkovi noti sežig zastave obsodilo kot vandalsko dejanje in zahtevalo kaznovanje storilcev. Foto: Reuters
Srbsko notranje ministrstvo je v petkovi noti sežig zastave obsodilo kot vandalsko dejanje in zahtevalo kaznovanje storilcev. Foto: Reuters
Srbski zunanji minister Ivica Dačić se je ostro odzval tudi na govor hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki je dejala, da je bila Nevihta "etično čista zmaga". Foto: pixsell/Bobo

Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je svojo odločitev utemeljil z besedami, da "inflacija diplomatskih not ustvarja nered" in da je ministrstvo z noto seznanjeno. "To je očitno strategija Srbije, ki želi ustvariti vtis, da Hrvaška ni kredibilna na področju pravne države. Mi smo kredibilna država. Naj Srbija dokaže, da je kredibilna," je dejal Kovač novinarjem v Kninu v petek zvečer.

To je že peta srbska protestna nota Zagrebu, ki Hrvaško obtožujejo zaradi rehabilitacije ustaškega gibanja, poveličevanja obsojenih teroristov ter odločitve hrvaških sodišč, ki da so usmerjene proti srbskemu narodu. Hrvaški minister Kovač je Srbijo obtožil, da poskuša preusmeriti pozornost s svojih obvez v okviru pristopnih pogajanj z EU-jem. Beograd je pozval, naj izpolnjuje svoje obveze, še posebej kar zadeva pravosodje, ter pusti Hrvaško na miru. Hrvaška je dokazala, da je pravna država, Srbija pa naj skrbi zase in sodeluje s haaškim sodiščem.

Petje ustaških pesmi ob robu slovesnosti
Ob robu osrednje slovesnosti v Kninu ob 21. obletnici operacije Nevihta, ko je Hrvaška osvobodila ozemlje v rokah srbskih upornikov, je prišlo še do nekaj incidentov, povezanih s petjem ustaških pesmi in vzklikanjem ustaških pozdravov.

Pevec Thompson prijavljen zaradi ustaškega pozdrava
Slovesnost obletnice operacije Nevihta, ki jo Srbija vidi kot etnično čiščenje, se je v Kninu v petek zvečer končala s koncertom spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona in drugih izvajalcev, med katerim so tudi v neposrednem televizijskem prenosu na nacionalni televiziji HTV zbirali denar za prenovo vodnega stolpa - simbola obrambe Vukovarja.

Thompson je na Facebooku sporočil, da ga je policija prijavila zaradi kršitve javnega reda in miru, saj je zapel ustaški pozdrav "Za dom spremni", ki je, kot je poudaril, del njegove znane pesmi Bojna Čavoglave, ki ni prepovedana. Na policiji tega niso potrdili, povedali so le, da je policija v petek v Kninu izdala šest prijav zaradi prekrška, od tega pet zaradi kršenja javnega reda in miru, eno pa zaradi kršenja zakona o zbiranju v javnosti.

Srbija zahteva kaznovanje storilcev
Srbsko notranje ministrstvo je v petkovi noti sežig zastave obsodilo kot vandalsko dejanje in zahtevalo kaznovanje storilcev. Hrvaška policija je že v petek sporočila, da so zaradi sežiga zastave prijeli dva moška.

Hrvaški zunanji minister Kovač je med drugim zavrnil kritike srbskega kolega Ivice Dačića glede govora hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na slovesnosti. Pozval je Srbijo, naj se ne ukvarja z njenim govorom, in ponovil njeno misel, da so v operaciji Nevihta porazili velikosrbsko idejo na Hrvaškem. "To je pomemben prispevek, da se del srbskega naroda reši virusa Velike Srbije," je dejal Kovač.

Dačić izjavo hrvaške predsednice označil za nesramno
Dačić je izjavo Grabar-Kitarovićeve, da je bila Nevihta etično čista zmaga in da je državljane srbske narodnosti "razbremenila težkega stoletnega bremena velikosrbskega projekta", označil za nesramnost in kazalnik tega, da je "za Hrvaško etično čisto ubiti nekaj tisoč Srbov in jih pregnati več kot 220.000".