Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU-ju izključno prednosti. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU-ju izključno prednosti. Foto: Reuters
Ameriškega predsednika Baracka Obamo in prvo damo Michelle sta sprejela britanska kraljica Elizabeta II. in princ Philip. Foto: Reuters
Obama na obisku v Veliki Britaniji

Obama je dejal, da imajo ZDA in Velika Britanija "močno vez, prepleteno s čustvi, na katero ne more nič vplivati ... tudi referendum o brexitu ne". Ob tem je poudaril, da bi se v primeru izhoda iz EU-ja sodelovanje države z Natom in skupino G7 nadaljevalo.

Obenem pa je vendarle britanske volivce opozoril, da bi, če se 23. junija na referendumu odločijo za izstop iz EU-ja, to Veliko Britanijo postavilo na "konec vrste" pri čezatlantskih trgovinskih dogovorih. ZDA bodo dale prednost dogovorom z EU-jem, že naslednji teden začne nov krog pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med ZDA in EU-jem (TTIP).

"EU ne blaži britanskega vpliva, ampak ga povečuje. Močna Evropa ni grožnja britanskemu globalnemu vodstvu, krepi ga," meni Barack Obama, ki ima mandat le še do novembra letos.

Johnson Obamove besede označil za "hinavske"
Izrečenim besedam je oporekal evroskeptični londonski župan Boris Johnson, ki jih je označil za "hinavske", saj da je evropski sistem popolnoma drugačen od ameriške tradicije, piše BBC.

Obama sicer "ceni" prijateljstvo z Veliko Britanijo, ki da je pripeljalo do določenih vidnih rezultatov; kot je bilo sodelovanje v boju proti eboli, pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja in podnebnih spremembah.

Znova je poudaril, da od vseh članic Nata pričakuje, da bodo za obrambo namenile dva odstotka BDP-ja. "David je to izvedel," je dejal Obama.
Skeptičen do "akcij in motivov" Putina
Z britanskim premierjem Davidom Cameronom sta spregovorila tudi o izzivih varnostnih vprašanj, kot je poraz skrajne Islamske države (IS) v Siriji in Iraku. Ameriški predsednik je izrazil zaskrbljenost nad krhanjem prekinitve ognja v Siriji in pod vprašaj postavil njeno trajnost. Dejal je, da je bil "vedno skeptičen do akcij in motivov" ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Rusija bo morala dojeti, da se težav v Siriji ne da rešiti z vojaško silo."

S Cameronom sta se dotaknila tudi mednarodnih vprašanj, kot je Libija. Zavrnil je namige, da bi mednarodna skupnost lahko napotila kopenske sile v Libijo, da bi podprla nestabilno vlado narodne enotnosti in se bojevala proti skrajni Islamski državi, ki se v Libiji vse bolj krepi.

Ob tem je poudaril, da ne sodelujejo samo z libijsko vlado, temveč tudi s številnimi mednarodnimi partnerji, da bi zagotovili, da Islamska država ne pridobi nove utrdbe, od koder bi napadala Evropo in ZDA.

"Kraljica je biser tega sveta"
Sicer pa sta ameriškega predsednika in prvo damo Michelle ob prihodu na Otok sprejela kraljica Elizabeta II. (90) in princ Philip (94), s katerima sta obedovala na zasebnem kosilu. Obama je kraljico označil kot "izredno osebo" in "biser tega sveta".

Obama na obisku v Veliki Britaniji