Ameriški predsednik Barack Obama (desno) in podpredsednik Joe Biden (levo) sta v Ovalno pisarno na sestanek povabila nekatere najodgovornejše za varnost, med drugim direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama (desno) in podpredsednik Joe Biden (levo) sta v Ovalno pisarno na sestanek povabila nekatere najodgovornejše za varnost, med drugim direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja. Foto: EPA
. V rojstnem kraju gibanja za pravice istospolnih v newyorškem Greenwich Villageu že danes poteka spontano bedenje v spomin na žrtve, česar so se spomnili tudi v Parizu in drugje po svetu. Foto: Reuters
Omar Mateen je med pobijanjem izrekel zvestobo voditelju Islamske države (IS) Abu Bakru Al Bagdadiju, a za zdaj kaže, da je bil Mateen volk samotar in da ni prejemal navodil iz tujine. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v nedeljo zjutraj v klubu Pulse v Orlandu na Floridi. Foto: Reuters
Omar Mateen (29) je v klubu ubil 50 ljudi, ranil pa 53. Foto: Reuters
Strelec v Orlandu verjetno »volk samotar«
Strelec iz Orlanda dvakrat obiskal Savdsko Arabijo
Napadalec izrekel zvestobo IS-ju

"Res se zdi, da je Mateen tik pred pokolom prisegel zvestobo Islamski državi (IS), a za zdaj ni dokazov, da bi ga kdorkoli usmerjal. Gre torej za nekakšen domač ekstremizem, ki nas vse skupaj skrbi že nekaj časa. Očitno je, da je (Mateeb) dobil navdih v skrajnih informacijah, ki so se širile po svetovnem spletu," je v Ovalni pisarni povedal Obama.

Paziti moramo drug na drugega. Vsi smo Američani.
Ameriški predsednik je državljane ZDA tudi pozval k enotnosti. "Iščemo motive morilca, a gre za opozorilo, da smo, ne glede na raso, verovanje ali spolno usmerjenost, vsi Američani. Paziti moramo drug na drugega in se za vselej obvarovati pred tovrstnimi grozljivimi dejanji," je še dodal Obama.


Trump kritiziral Obamo

Na napad so se odzvali tudi drugi ameriški politiki, med njimi demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton, senator iz Vermonta Bernard Sanders in tudi republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki se je pohvalil, da prejema čestitke, ker takšnim, kot je Maheed, od začetka pravi radikalni islamski skrajneži, in kritiziral Obamo, ker pri obsojanju podobnih dejanj ne dodaja besede "islamski", ampak govori le o skrajnežih. "Vodi nas človek, ki ni ne pameten ne odločen - ali pa ima v mislih kaj drugega," je bil piker Trump, ki že leta namiguje, da je Obama musliman, ne pa kristjan.

Clintonova: Državništvo, ne pa politikantstva
Clintonova je spomnila, da je junij mesec parad in prireditev ponosa homoseksualcev in te se bodo po ZDA nadaljevale, seveda ob povečani varnosti. Clintonova je še dejala, da ZDA v teh trenutkih potrebujejo državništvo, ne pa politikantstva. Obama in Clintonova sta odpovedala prvi skupni javni nastop na njenem predsedniškem zborovanju v Wisconsinu, ki je bil predviden za sredo. Preložen je za nedoločen čas. Urnik spreminja tudi pravosodna ministrica Loretta Lynch, ki se predčasno vrača s poti na Kitajskem.

Najhujši pokol v ameriški zgodovini
29-letni Mateen, Američan afganistanskega rodu, je izvedel najhujši strelski napad v ameriški zgodovini do zdaj; ubil je 49 ljudi, 53 pa jih je ranil. Med žrtvami je več kot 90 odstotkov latinoameriškega porekla. Nedeljski napad na nočni klub je bil dobro pripravljen, trdi policija. Napadalec je bil oborožen z avtomatsko puško in pištolo, ko se je zabarikadiral v klubu, v katerem je zadrževal neznano število talcev.

Mateen dvakrat romal v Savdsko Arabijo
Čeprav njegova nekdanja žena trdi, da Mateen ni bil posebej veren, pač pa le nasilen, je govorec savdskega ministra za notranje zadeve general Mansour Turki sporočil, da je Mateen v letih 2011 in 2012 romal v Savdsko Arabijo. Prvič je tam preživel deset dni, drugič pa osem. Savdijci sicer niso postregli z morebitnim podatkom, da bi se Mateen v Savdski Arabiji družil s kakšnim ekstremistom.

Zvestobo IS-ju izrekel med napadom
Po navedbi neimenovanega predstavnika varnostnih sil naj bi Mateen med samim napadom poklical številko za nujne primere 911, se predstavil in izrekel zvestobo Islamski državi (IS). IS je prek agencije Amaq News Agency sporočil, da je za napadom stal njihov borec, a mogoče gre le za jemanje zaslug za dejanje.

Zmotilo naj bi ga poljubljanje dveh moških
Storilčev oče Seddique Mateen je dejal, da sinovo dejanje ni nikakor povezano z vero, da pa ga je morda sprožil dogodek v Miamiju pred meseci, ko je sin odreagiral zelo burno, ko je videl poljubljanje dveh moških na cesti. Izrazil je užaloščenost, ker se je njegov sin znesel nad homoseksualci v klubu. Kot je dejal, je "kazen za homoseksualce odvisna od Boga, ne od njegovih podložnikov".

Mateena so zaslišali že v letih 2013 in 2014
Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da so napadalca preiskovali že v letih 2013 in 2014. Leta 2013 je podal določene sumljive izjave, kar so preiskovalci temeljito raziskali, a niso mogli potrditi vsebine njegovih izjav, zato so preiskavo končali. Drugič so ga zaslišali agenti, ki so preiskovali stike z Monerjem Mohammadom Abusalhom, državljanom ZDA s Floride, ki je izvedel samomorilski napad v Siriji. FBI je ugotovil, da so bili stiki minimalni in niso predstavljali nekega pravega odnosa ali grožnje.

Voditelji ameriških muslimanov so napad že obsodili. Direktor Sveta za ameriško-islamske odnose Nihad Nawad je dejanje označil za zločin iz sovraštva in poudaril, da ne sme biti tolerance za nobene skrajneže. Pripadniki gibanja za pravice homoseksualcev so bili vedno z njimi, zato jim bodo tudi ameriški muslimani stali ob strani.

Obsodbe napada svetovnih voditeljev
Napad so obsodili tudi številni svetovni voditelji. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je poudaril, da napadi na civiliste niso sprejemljivi pod nobenim pogojem. Pred tem so obsodbe in izrazi sožalja prišli od papeža Frančiška, ruskega predsednika Vladimirja Putina, izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in drugih svetovnih voditeljev.

Preprečili napad na parado ponosa
V bližini Los Angelesa so v nedeljo le nekaj ur pred začetkom parade ponosa in le nekaj ur po napadu v gejevskem klubu v Orlandu aretirali moškega, ki je imel v avtomobilu veliko orožja in eksploziva.

Policija je sporočila, da je 20-letni James Howell iz Indiane nameraval izvesti napad na prireditvi. Oblasti v Los Angelesu so razmišljale o odpovedi parade, a so jo kljub temu izvedle ob poostrenih varnostnih ukrepih. Parada ponosa je potekala brez incidentov.

Moškega so aretirali v kraju Santa Monica, ker so v njegovem avtomobilu našli več kosov orožja, večjo količino streliva in material za izdelavo bombe. Prijeli so ga le nekaj ur po strelskem pohodu v gejevskem klubu v Orlandu na Floridi, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi.

Strelec v Orlandu verjetno »volk samotar«
Strelec iz Orlanda dvakrat obiskal Savdsko Arabijo
Napadalec izrekel zvestobo IS-ju