Dozdajšnja sestava vrhovnega sodišča. Foto: EPA
Dozdajšnja sestava vrhovnega sodišča. Foto: EPA
Obama na obisku pri vrhovnih sodnikih
Mnogi pričakujejo, da bo Obama za novega vrhovnega sodnika imenoval mlajšega kandidata. Vsi sodniki imajo dosmrtni mandat. Foto: EPA

Upokojitev je napovedal vrhovni sodnik David Souter, ki je svojo odločitev že sporočil predsedniku Obami. Na položaju bo ostal, dokler predsednik zanj ne najde zamenjave.

Liberalci in konservativci izenačeni
Souterja je za enega izmed devetih ameriških vrhovnih sodnikov leta 1990 postavil nekdanji predsednik George Bush starejši. Čeprav ga je imenoval republikanski predsednik, je z leti postal član tako imenovanega liberalnega krila vrhovnega sodišča, ki šteje štiri člane.

Konservativno krilo prav tako sestavljajo štirje člani na čelu s predsednikom sodišča Johnom Robertsom, tako da jeziček na tehtnici predstavlja sodnik Anthony Kennedy.

Upokojitev Souterja ne bo spremenila razmerja med liberalnim in konseravtivnim krilom, saj lahko pričakujemo, da bo demokrat Obama na izraznjen položaj imenoval liberalno usmrejenega sodnika, po vsej verjetnosti žensko predstavnico.

Trenutno je edina ženska med vrhovnimi sodniki 76-letna liberalka Rudh Bader Ginsburg, medtem ko je najstarejši član sodišča njen idejni kolega, 89-letni John Paul Stevens.

Vrhovne sodnike v ZDA imenuje predsednik, potrditi pa jih mora senat, v katerem demokratom po nedavnem prestopu enega republikanca v njihove vrste manjka samo še en glas do večine in s tem možnosti preprečitve obstrukcije republikancev.

Čeprav tega nihče ne priznava na glas, pa je za demokrate in republikance najpomembenjše vprašanje pravice do splava.

G. V.