Nebo nad Los Angelesom, enem izmed ameriških velemest, ki ima največ težav s smogom. Foto: EPA
Nebo nad Los Angelesom, enem izmed ameriških velemest, ki ima največ težav s smogom. Foto: EPA
Smog je eden izmed krivcev za najrazličnejša obolenja dihal. Foto: EPA

Obama je agenciji za zaščito okolja (EPA) naročil, naj pokoplje načrte za zmanjšanje koncentracije ozona - enega glavnih krivcev za smog.

Predsednik ZDA je po poročanju BBC-ja dejal, da se je za opustitev ukrepov odločil v okviru vladnih prizadevanj zrahljati regulatorska bremena in negotovost v času gospodarske krize.
Obama se je za potezo odločil na dan, ko so nove številke pokazale, da so imele ZDA v zadnjem mesecu 0-odstotno rast novih zaposlitev, in to kaže, kako resno je vzel predsednik porazno stanje gospodarstva.
Privarčevali bi pri zdravstvu
EPA je ocenila, da bi novi ukrepi zoper smog državo stali do 90 milijard dolarjev letno - nasprotniki trdijo, da bi stali še precej več. Po navedbah EPE pa bi zdaj opuščeni ukrepi lahko privarčevali kar 100 milijard dolarjev v zdravstvenih stroških in pomagali preprečiti kar 12.000 prezgodnjih smrti zaradi zapletov s srcem in pljuči. Ozon namreč draži pljuča, povezujejo pa ga z astmo in drugimi dihalnimi obolenji.

Obamova administracija je v petek pred novinarji svojo odločitev zagovarjala, češ da je upoštevala prednosti te poteze, in zanikala, da gre za rezultat pritiska industrije.

Poslovne skupine in republikanski politiki so odločitev pozdravili - predstavnik republikancev v kongresu John Boehner jo je tako označil za veliko okrepitev za rast gospodarstva, po drugi strani pa okoljevarstveniki besnijo. "To je nova najnižja točka za predsednika Obamo," je dejal Kieran Suckling, izvršni direktor Centra za biološko raznolikost.

Gene Karpinski, predsednik Lige konservatorskih volivcev, pa je povedal: "Obamova administracija se uklanja velikim onesnaževalcem na račun zaščite zraka, ki ga dihamo. To je velika zmaga za korporativne onesnaževalce in velika izguba za javno zdravje."
Zelena luč Shellu
Sicer pa to ni prvič, da je Obama razočaral okoljevarstvenike - kot smo poročali, je prejšnji mesec njegova administracija dala zeleno luč naftni družbi Shell, da lahko poskusno vrta ob obali na severu Aljaske.
In to kljub lanski ekološki katastrofi v Mehiškem zalivu, ko je s poškodovane BP-jeve naftne ploščadi več tednov iztekala nafta. Takrat se je Obamova vlada znašla pod plazom kritik zaradi svojega neučinkovitega ukrepanja. Obama se je pozneje zavezal k novim regulacijam naftnih družb, a iz tega nazadnje ni bilo nič.