Obama je imel poslovilni govor v kongresni dvorani v Chicagu, kjer je leta 2008 tudi razglasil zmago na predsedniških volitvah. Tam je govoril tudi po zmagi nad Mittom Romneyjem leta 2012. Foto: Reuters
Obama je imel poslovilni govor v kongresni dvorani v Chicagu, kjer je leta 2008 tudi razglasil zmago na predsedniških volitvah. Tam je govoril tudi po zmagi nad Mittom Romneyjem leta 2012. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je v govoru povzel glavne dosežke svojih predsedovanj, a priznal, da številne težave še obstajajo. Foto: Reuters
Obama pozval k vztrajanju pri ameriških vrednotah

55-letni Obama bo namreč 20. januarja predsedniški položaj predal novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki ga v govoru sicer ni izrecno omenil. Kot je dejal, je demokracija težko in včasih tudi krvavo opravilo, velikokrat pa se zdi, kot da se za vsaka dva koraka naprej stopi en korak nazaj.

Govor je v kongresni dvorani McCormik Place spremljalo okoli 18.000 ljudi. Množica je vzklikala: "Še štiri leta!, še štiri leta!" Obama pa je odvrnil, da ne more, vendar je zagotovil, da gre Amerika dolgoročno vedno naprej. Ameriški predsednik je lahko na položaju le dva štiriletna mandata.

Gospodarska rast, Kuba, Iran, zdravstveno zavarovanje
Obama je v govoru zatrdil, da so ZDA danes boljše in trdnejše kot pred osmimi leti. Kot je dejal, recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, istospolno usmerjeni imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva. Če bi vse to napovedal pred osmimi leti, je dejal, "bi morda rekli, da smo merili malo previsoko".

Pohvalil se je, da so ubili več deset tisoč, kot je dejal, teroristov, poudaril pa je tudi, da tuja teroristična organizacija v osmih letih na ameriških tleh ni izvedla napada. Izvedli so jih posamezniki, ki jih navdihuje t. i. Islamska država, Obama pa se je pohvalil, da jim je skupaj z zavezniki uspelo odvzeti polovico osvojenega ozemlja.

Poziv k zavračanju diskriminacije muslimanov
Ob tem je Američane pozval, naj se ne vdajajo strahu in naj še naprej zavračajo diskriminacijo muslimanov. Zapora v Guantánamu mu ni uspelo zapreti, kot je obljubljal, preden je postal predsednik, je pa odredil konec mučenja terorističnih osumljencev.

Glede zdravstvene reforme z vzdevkom Obamacare, ki jo nameravajo republikanci odpraviti, je dejal, da nima nič proti, če najdejo kaj boljšega. Glede na to, da republikanci ne verjamejo v podnebne spremembe, je Obama dejal, da pretvarjanje, da problem ne obstaja, tega problema ne bo odpravilo. Pozval je k ohranitvi napredka in nadaljevanju dela na tem področju.

Obama je priznal, da številne težave obstajajo še naprej. Nadaljujejo se rasne napetosti, grožnja je po njegovem mnenju tudi ekonomska neenakost. Predsednik je problematiziral tudi zapiranje ljudi v svoje lastne mehurčke. Državljanom je zato priporočil, naj nehajo govoriti drug mimo drugega in naj se bolj poslušajo.

Obama pozval k vztrajanju pri ameriških vrednotah