Poseben elektronski oddelek Revolucionarne garde naj bi RQ-170 prestregel 250 km zahodno od meje z Afganistanom in ga prisilil k pristanku v ujetništvo. Foto: EPA
Poseben elektronski oddelek Revolucionarne garde naj bi RQ-170 prestregel 250 km zahodno od meje z Afganistanom in ga prisilil k pristanku v ujetništvo. Foto: EPA

Obama ni želel govoriti o občutljivih varnostnih in obveščevalnih vprašanjih, ki se pojavljajo, vse odkar je uradno potrjeno, da je brezpilotno letalo RQ-170 v rokah Irana. Vse, kar je bil Obama pripravljen povedati, je bilo: "Prosili smo, da bi ga dobili nazaj. Bomo videli, kako se bodo Iranci odzvali."

"Straža" ujeta med vohunjenjem
Prejšnji teden je iranska državna televizija pokazala videoposnetek s povsem ohranjenim vohunskim letalom, ki je poznan tudi pod imenom Sentinel (straža). Teheran je zatrdil, da so vsiljivo letalo prisilili k pristanku z uporabo elektronskih metod vojskovanja, za kar je pristojen poseben tajni rod iranske vojske. Ameriška stran nasprotno trdi, da ima tehnološko napredno letalo vgrajen sistem, ki poskrbi za avtomatski pristanek na najbližjem letališču, ko letalo izgubi stik z ameriškim komandnim centrom brezpilotnih letal.

Bodo Iranci dali letalo na dražbo?
Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je priznala, da je malo možnosti za vrnitev brezpilotnega letala. V ponedeljek je iranska državna televizija poročala, da so vojaški strokovnjaki v zadnjih fazah pridobivanja in razkrivanja podatkov iz skrivnostnega letala. Vojaški analitiki ocenjujejo, da bo Iran po koncu lastnih preiskav letalo lahko dobro iztržil, saj se naj bi zanj zanimali Kitajska in tudi Rusija.

Iranske oblasti trdijo, da bodo iz pridobljenih podatkov vložili tožbo proti ZDA zaradi "vohunjenja in invazije". Z leti vohunskih brezpilotnih letal naj bi Američani predvsem nadzirali iranski jedrski program, zaradi katerega se je država pred tedni znašla pod pritiskom mednarodne skupnosti.