Obama si je za predstavitev svojih stališč o aktualnih dogodkih tokrat izbral komični šov. Foto: EPA
Obama si je za predstavitev svojih stališč o aktualnih dogodkih tokrat izbral komični šov. Foto: EPA
Edward Snowden
Snowden je za razkritjem tajnih vohunskih programov povzročil velikio sivih las ZDA, ki so do zdaj prikrivale nadzorovanje komunikacij ameriških državljanov. Foto: EPA
Obama se ne bo srečal s Putinom

podelitvi azila Edwardu Snowdnu odpovedal srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi. V Kremlju so že izrazili razočaranje.

Kot so sporočili iz Bele hiše, se bo Obama udeležil vrha G20 v Sankt Peterburgu, srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi, napovedano za dneve tik pred vrhom, pa je odpovedal.

Odločitev Rusije, da podeli začasni enoletni azil Snowdnu, nekdanjemu sodelavcu ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), po mnenju ameriškega predsednika v določeni meri postavlja "izzive" v odnosih med državama. Obama je sicer prepričan, da državi lahko sodelujeta na številnih področjih, kljub temu pa Rusija včasih "zdrsne nazaj v miselnost hladne vojne".

V Kremlju so že izrazili razočaranje
"Smo razočarani," je povedal Putinov svetovalec za zunanjo politiko Jurij Ušakov in dodal, da je odpoved srečanja očitno povezana s Snowdnom. Ušakov je še pripomnil, da nastala situacija kaže na to, da ZDA še vedno niso pripravljene na enakovredne odnose med državama, a je dodal, da povabilo za Obamo še vedno velja. "Pripravljeni smo na sodelovanje z ameriškimi partnerji pri vseh ključnih vprašanjih na bilateralni ravni," je povedal Ušakov.

ZDA so se ostro odzvale na rusko podelitev azila Snowdnu, a je Obama v oddaji Jayja Lena na televiziji NBC vseeno zagotovil, da se bo septembra udeležil vrha držav G20, ki bo potekal v Sankt Peterburgu.

Kljub napetostim zaradi "žvižgača" Snowdna se bosta v petek ameriška zunanji in obrambni minister John Kerry in Chuck Hagel sestala z ruskima kolegoma Sergejem Lavrovom in Sergejem Šojgujem. Na že prej dogovorjenem srečanju v Washingtonu se bo četverica pogovarjala tako o dvostranskih kot o svetovnih vprašanjih, so v torek potrdili na State Departmentu.

"Ne pretiravamo"
Obama je pri Lenu govoril tudi o zadnji poplavi preplahov zaradi možnosti terorističnih napadov na diplomatska predstavništva ZDA po svetu. Zagotovil je, da ne pretiravajo z opozorili o možnosti napadov v času, ko prihaja do kongresnega upora proti tajnim programom nadzora Američanov, ki jih je razkril prav Snowden.

Američane je opozoril, naj bodo previdni na dopustu in naj spremljajo spletno stran State Departmenta glede groženj terorističnih napadov. Obenem pa je dejal, da imajo Američani veliko več možnosti, da umrejo v prometni nesreči kot v terorističnem napadu.

Na vprašanje, zakaj je potem treba imeti tajne programe nadzora komunikacij Američanov, pa je odgovoril, da so ti programi odločilen del boja proti terorizmu.

Užaljeni dopisniki
Poleg tega se je Obama v oddaji tudi postavil v bran homoseksualcem. Rusija je sprejela zakon, ki pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2014 prepoveduje "homoseksualno propagando". "Nimam potrpljenja za države, ki ustrahujejo homoseksualce," je dejal Obama, ni pa razložil, kaj to pomeni.

Dopisniki Bele hiše, ki jih je pokojna Helen Thomas opredelila za "poslušne kužke", so bili sicer užaljeni, ker je Obama svoje mnenje o aktualnih dogodkih objavil na komičnem programu.

"Skušamo komunicirati z Američani tam, kjer so," je na to v torek odgovoril tiskovni predstavnik Bele Hiše Jay Carney. "Gledalci večernih oddaj niso nujno bralci časopisov ali tiskovnih agencij. Nekaj njegovih poglobljenih intervjujev je bilo opravljenih v netradicionalnih okoljih. Nikoli ne veš, kaj boš dobil," je Carney odgovoril novinarjem.

Obama se ne bo srečal s Putinom