Operacija Nevihta je bila največja hrvaška zmaga nad srbskimi silami. Foto: Reuters
Operacija Nevihta je bila največja hrvaška zmaga nad srbskimi silami. Foto: Reuters
V operaciji so bili ubiti številni srbski civilisti, 200.000 hrvaških Srbov pa je moralo zapustiti svoje domove, kjer so živeli stoletja. Foto: Reuters
Hrvati ob 20. letnici načrtujejo veličastno slavje. Foto: Reuters
Brez Slovenije na paradi ob obletnici Nevihte

4. avgusta bodo namreč v Zagrebu slavnostno počastili 20. obletnico vojaške operacije Nevihta, na katero je hrvaška vlada povabila vse članice zveze Nato, vključno s Slovenijo. Po nekaj obotavljanja in pregovarjanja je slovenska vlada danes sklenila, da se pripadniki Slovenske vojske parade ne bodo udeležili, saj gre za "občutljivo zunanjepolitično vprašanje" za odnose v jugovzhodni Evropi, ki je za Slovenijo strateškega pomena.

Sloveniji je k odločitvi pomagala tudi informacija, da večina zavezniških držav na paradi ne bo sodelovala s pripadniki svojih oboroženih sil, čeprav so Hrvati še do pred kratkim računali, da bo iz Natovega oporišča v Avianu posebej za to priložnost v Zagreb priletel ameriški lovec F16. A ameriških vojakov ne bo, kot tudi ne nemških in britanskih.

Premislili so si
Vabilo za udeležbo slovenskih vojakov na paradi sta hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in premier Zoran Milanović naslovila na slovenskega premierja Mira Cerarja. Z obrambnega ministrstva so še v sredo sporočili, da se bo Slovenska vojska parade udeležila s tremi letali pilatus in desetimi pripadniki gardne enote, a danes je vlada očitno odločila drugače.

Kot je pojasnil Cerar, so se odločili, da vojaška udeležba ne bi bila primerna, saj "Slovenija niti doma ne prireja vojaških parad niti ne sodeluje na drugih". Poleg tega je v primeru udeležbe na paradi v Zagrebu nastal nesporazum, saj je bilo po prvih informacijah sklepati, da bo ta potekala v okviru članic Nata, nato pa se je izkazalo, da ni tako.

"Gre za slovesnost posebnega tipa, kjer neka vojaška navzočnost Slovenije ne bi bila primerna," je zato dodal premier, dodal pa, da bodo, "če bo prišlo do kakšne druge navzočnosti na civilni ravni, še premislili".

"Glede na to, da tudi nekatere druge zavezniške države ne bodo sodelovale na paradi - na primer ZDA, Velika Britanija, tudi Madžarska -, ni nobenega razloga, da bi Slovenija na njej sodelovala s pripadniki svoje vojske," pa je po seji vlade potrdil tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Na vprašanje, ali je bila prvotna napoved udeležba napaka obrambne ministrice Andreje Katič, je Erjavec odgovoril le: "O napakah ne bom govoril, pomembna je odločitev vlade."

Kritike Beograda
Hrvaški Jutarnji list je v sredo pod pompoznim naslovom "Naši zavezniki se ne želijo zameriti Srbiji" poročal, da se parade kljub povabilu ne bodo udeležili ne ameriški ne britanski ne nemški vojaki in da je Slovenija za zdaj edina, ki je potrdila tovrstno udeležbo.

Sogovorniki Jutarnjega so bili sicer razdeljeni glede tolmačenja pomembnosti sodelovanja posameznih držav na paradi. Medtem ko na obrambnem ministrstvu menijo, da bo mednarodnopolitično legitimiteto Nevihte potrdilo že to, da so prihod na parado potrdili vsi tuji veleposlaniki, spet drugi košarice za parado interpretirajo kot "diplomatsko polomijo" in "veliko klofuto Hrvaški".

Parado ob obletnici vojaške operacije ostro kritizirajo v Beogradu, kjer so že pred časom sporočili, da bodo udeležbo na njej razumeli kot protisrbsko. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je tako prejšnji teden napovedal, da bo Srbija pozorno spremljala, katere države bodo poslale svoje vojake v Zagreb.

Operacija Nevihta velja za največjo hrvaško vojaško zmago nad srbskimi silami v boju za samostojnost, sporni pa so vojni zločini, ki so se dogajali med njo. Vsi obtoženi za zločine nad človeštvom so bili v Haagu sicer oproščeni, kar pa vseeno ni odstranilo temnih madežev, ki jih povezujejo z Nevihto, zaradi katerih je bilo kar 200.000 hrvaških Srbov prisiljenih zapustiti svoje domove.

Brez Slovenije na paradi ob obletnici Nevihte