Ponesrečena ladja še čaka na prečrpavanje goriva. Foto: EPA
Ponesrečena ladja še čaka na prečrpavanje goriva. Foto: EPA
Reševalci še iščejo trupla. Foto: EPA
Prst krivde uperjen v kapitana

Pristojne italijanske oblasti odgovornost za nesrečo pripisujejo kapitanu Francescu Schettinu, lastnik ladje pa je medtem razkril, da se je kapitan skušal dogovoriti o enotni zgodbi, da bi se s tem zaščitil.

Poveljnik italijanske obalne straže, admiral Marco Brusco, je med današnjim zaslišanjem v senatu v Rimu dejal, da je za nesrečo "zagotovo" odgovoren Schettino. Če bi pravočasno opozoril na nesrečo, bi se verjetno izognili smrtnim žrtvam. Kapitan je ob nesreči izgubil "dragoceno uro časa" za rešitev potnikov in članov posadke, meni Brusco.

Dogovori o enotni zgodbi
Hude očitke na račun kapitana je izreklo tudi ladijsko podjetje Costa Crociere, ki je lastnik ponesrečene turistične ladje. Kot je v senatu povedal izvršni direktor podjetja Pierluigi Foschi, se je skušal Schettino dogovoriti s podjetjem o enotni zgodbi glede poteka nesreče, da bi se razbremenil krivde, kar pa je Foschi zavrnil: "Schettino je hotel državnim tožilcem povedati, da je ladja po izpadu elektrike na krovu zadela ob čer."

Podjetje je tudi zavrnilo navedbe Schettina, da mu je eden izmed vodilnih dejal, naj pelje po začrtani poti v bližini otoka Giglio, ki je bila nato usodna za ladjo. "Tega manevra nismo odobrili. O tem nismo bili obveščeni," je še dejal Foschi.

Podjetje odgovornost za nesrečo v celoti pripisuje kapitanu in ne želi prevzeti stroškov sodnega procesa in mu plačati odvetnika. Schettina, ki je trenutno v hišnem priporu, so pretekli teden suspendirali.

Pogrešanih še 16
Iskanje pogrešanih s Coste Concordie se medtem nadaljuje. Vremenske razmere so naklonjene tako reševalcem kot tudi strokovnjakom, ki se pripravljajo na prečrpavanje goriva iz ladje. Pogrešanih je še okoli 16 ljudi, do zdaj pa so iz razbitin potegnili 16 trupel.

Potapljačem sicer precej težav povzročajo organski odpadki in kemikalije z 290 metrov dolge ladje, saj predstavljajo nevarnost za njihovo zdravje, je povedal vodja civilne zaščite Franco Gabrielli. Pristojne toskanske oblasti so, denimo, v vodi okoli ladje ugotovile visoko koncentracijo čistila tensid.

Prst krivde uperjen v kapitana