V Srebrenici je bilo ubitih 8.000 ljudi. Foto: EPA
V Srebrenici je bilo ubitih 8.000 ljudi. Foto: EPA
Grozljivi posnetki pobojev iz Srebrenice so pretresli svet. Foto: EPA

Tožilstvo v Sarajevu je med njimi tudi prva obtožnica za genocid v BiH-u. Enajsterica je obtožena, da je 13. junija 1995, po padcu mesta v roke bosanskosrbske vojske, sodelovala pri pokolu več tisoč Muslimanov. Obtoženci naj bi pobijali civiliste v Kravicah, med Srebrenico in Bratuncem.

Začetek sojenja škorpijonom
V Beogradu se je začelo sojenje petim pripadnikom paravojaške enote Škorpijoni, ki so obtoženi umora šestih civilistov v Srebrenici.

Prvooobtoženi Slobodan Medić je pred sodiščem zatrdil, da nikoli ni slišal za streljanje ujetnikov iz Srebrenice. Dodal je, da je za svoj domnevni ukaz vojakom, naj pobijejo prijetih šest Muslimanov, izvedel iz medijev, pri tem pa navedel, da če bi sam res ukazal kaj takega, zagotovo ne bi dovolil snemanja.

Večino obtožencev so aretirali 2. junija v Vojvodini, potem ko so na sojenju Slobodanu Miloševiću pred haaškim sodiščem predvajali posnetke, na katerih skupina ljudi v uniformah z rdečimi baretkami s tovornjaka potegne šest muslimanskih civilistov z zavezanimi rokami. Vojaki, za katere se je izvedelo, da so bili pripadniki škorpijonov, so jih potem ustrelili v hrbet.

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je za ta zločin napovedal nove obtožnice. Izpostavil je, da tožilstvo nenehno dobiva nove podatke in imena.

Za umore v Srebrenici sta obtožena še dva pripadnika škorpijonov, proti njima pa poteka ločen postopek. Eden je namreč na begu, drugemu pa sodijo v Zagrebu, saj je državljan Hrvaške.