Protestniki na posušenem bregu usahle reke Zajandeh Rud v Iranu. Foto: EPA
Protestniki na posušenem bregu usahle reke Zajandeh Rud v Iranu. Foto: EPA

"Vrnite nam našo Zajandeh Rud," so vzklikali protestniki, nekateri med njimi so pozivali tudi k "enakosti in pravičnosti". Med protestniki so tudi kmetje, ki so stali na velikem opustošenem bregu umazanije, kjer je nekoč tekla glavna reka v provinci Isfahan.

Reka je izginila zaradi vse pogostejših suš, ki se v Iranu pojavljajo zadnjih deset let, pa tudi uporabe vode v industrijske namene in za kmetijstvo.

Izginotje reke bo vplivalo na preživetje tako okoliških kmetov, ki jih je več tisoč, neposredni učinek pa bo seveda imelo tudi na samo okolje.

Težave z vodostajem reke so se pojavljale že zadnjih nekaj let, a lokalne oblasti kljub obljubam niso našle trajnostne rešitve. Celo državni vrhovni svet za vode je odobril načrt v devetih točkah, ki vključuje oživitev tega velikega mokrišča, in sicer že pred osmimi leti, a načrt ni bil nikoli izpeljan, poroča Al Džazira.

Kmetje tako protestirajo že več kot osem dni, a so petkovi protesti pritegnili največ ljudi do zdaj in s tem tudi pozornost vlade.

Država obljublja pomoč

Iranski predsednik Ebrahim Raisi se je že sešel s strokovnjaki za okolje, njegov namestnik Mohammad Mokhber pa je protestnike nagovoril v kratkem telefonskem pogovoru za državna radio in televizijo.

Protestnike je miril, da država to vprašanje jemlje resno in da je ministroma za kmetijstvo in energetiko naročil, naj to vprašanje rešita. Ob tem je dodal, da je na mizi več predlogov, a nobenega ni pojasnil.