Poznavalci menijo, da se Rajoelini ne bi uspelo dokopati do oblasti brez pomoči podpornikov nekdanjega izgnanega predsednika Ratsirake in tihega odobravanja Francije. Foto: EPA
Poznavalci menijo, da se Rajoelini ne bi uspelo dokopati do oblasti brez pomoči podpornikov nekdanjega izgnanega predsednika Ratsirake in tihega odobravanja Francije. Foto: EPA
Andry Rajoelina
Ob prihodu na oblast je novi predsednik obljubil normalizacijo življenja in narodno spravo. Foto: EPA
Večina izmed 20 milijonov prebivalcev živi v revščini, medtem ko si je Ravalomanana lani privoščil vladno letalo za 60 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Po nekaj tednih protivladnih protestov je madagaskarski predsednik Marc Ravalomanana v četrtek odstopil, potem ko je večina vojske podprla njegovega nasprotnika in nekdanjega župana prestolnice Antananarivo Rajoelino. Ta je po ustavi šest let premlad za vodenje države, a bo vseeno prisegel za predsednika, saj si je pridobil tudi podporo ustavnega sodišča.

Rajoelina se je kot meteor pojavil na tamkajšnji politični sceni konec leta 2007, ko se je kot popolnoma neznan kandidat udeležil županskih volitev v prestolnici in nato presenetljivo porazil kandidata vladajoče stranke, kar pripisujejo predvsem njegovi karizmatičnosti, energičnosti in spretnosti, s čimer je navdušil predvsem mlade volivce.

Hiter s ploščami in z jezikom
Kot je nekoč spretno vrtel plošče, se je kot politik izkazal s spretnim "vrtenjem" jezika in si zaradi tega prislužil naziv TGV po francoskem ekspresnem vlaku. Na položaju župana je bil eden izmed najostrejših kritikov predsednika Ravalomanane, ki ga je obtoževal korupcije in ga označil za diktatorja.

Konec lanskega leta je njegova televizijska postaja Viva predvajala pogovor z nekdanjim predsednikom Didierjem Ratsirako, ki je na spornih volitvah leta 2001 izgubil proti Ravalomanani in se nato zatekel v izgnanstvo v Francijo. Pogovor z izgnanim nasprotnikom je bil za predsednika očitno kaplja čez rob in ukazal je zapreti televizijsko postajo.

Zaprtje postaje je takoj sprožilo proteste, ki so se kmalu sprevrgli v množično gibanje, na čelu katerega je bil Rajoelina, ki ga je predsednik v začetku februarja odstavil in se je moral za dva tedna celo skrivati na neznani lokaciji, da ne bi prišel v roke varnostnim silam.

Ko se je znova pojavil v javnosti, je ob podpori vojske vdrl v predsedniško palačo in se nemudoma razglasil za novega predsednika tega četrtega največjega otoka na svetu.

Boj proti revščini prva naloga
Po uličnem slavju s svojimi privrženci zdaj čakajo Rajoelino resne in težke naloge. Soočiti se bo moral s kritikami mednarodne skupnosti zaradi nezakonitega prevzema oblasti in ob tem "počistiti" tudi znotraj vojske, katere pomoč je bila ključna za vzpon na oblast, a je med vojaškimi kadri še vedno nekaj odpadnikov.

Rajoelina si je kot prednostno nalogo postavil boj proti revščini, ki je kljub znatnemu prilivu tujih naložb v zadnjih letih vsakodnevna stvarnost večine prebivalcev, ki se morajo znajti z manj kot dvema dolarjema na dan.

G. V.