Praznovanje v Vuhanu. Foto: EPA
Praznovanje v Vuhanu. Foto: EPA
Sorodna novica Svet zadržano stopil v novo leto

Ko je ura na stari zgradbi muzeja Hankow Custom House odbila polnoč, so v nebo poleteli pisani baloni. Množica nagnetenih ljudi, ki je prišla silvestrovat v to najbolj priljubljeno mesto za novoletno rajanje v Vuhanu, je nosila zaščitne maske. Kdor jih ni, ga je na to opozorila policija, ki je dogodek nadzorovala. "Tako neverjetno srečen sem. Letos sem prvič v Vuhanu. Vendar pa je bilo (odštevanje) resnično neverjetno," je dejal udeleženec praznovanja po poročanju portala Deutsche Welle. "Upam, da bom diplomiral in našel dekle," si je še zaželel študent Jang Venšuan.

Prvi novorojenček na Hrvaškem se je rodil družini iz Petrinje

Na Hrvaškem se je prvi novorojenček, 15 sekund čez polnoč, rodil v Sisku, družini iz Petrinje, ki je v potresu izgubila hišo. "To rojstvo je resnično simbolično, vsi smo veseli, vse je dobro. Dojenček se je rodil v delu bolnišnice, ki v potresu ni bil prizadet," je dejal za Index direktor bolnišnice Marin Repustić. Kot je še dodal, je to drugi otrok v družini, ki se ji je v potresu hiša popolnoma zrušila in je morala prenočiti v avtomobilu. Ob tem je pozval k pomoči družini, ki je v letu 2021 postala bogatejša za še enega družinskega člana, ki so ga poimenovali David, poroča Index.hr.

Dvanajst mesecev po tem, ko je v Vuhanu vzniknil novi koronavirus, to kitajsko mesto nima več primerov novih okužb. V zadnjih dneh so sicer izvajali cepljenje tamkajšnjih prebivalcev, saj se je v več kitajskih mestih, tudi v Pekingu, znova pojavilo nekaj primerov okužb. Januarja letos bodo predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) znova obiskali Vuhan, da bi prišli do dna, kako je pandemija, ki je ustavila svet, pred 12 meseci izbruhnila.

Organizirani ogledi ognjemetov

Sicer pa so si podobe silvestrovanja po svetu podobne: prazni trgi in ulice, ki jih je stražila vojska ali policija. Ognjemeti brez gledalcev, nekatera mesta so sicer odobrila točno določene lokacije za ogled.

Ognjemet v Sydneyju. Foto: Reuters
Ognjemet v Sydneyju. Foto: Reuters

Prvi so že v četrtek ob 11. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati, uro pozneje so v velikem slavju leto 2021 pozdravili na Novi Zelandiji, ki je epidemijo omejila, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije. V Avstraliji so tudi tokrat uprizorili znameniti ognjemet nad mostom Harbour Bridge, ki pa je bil nekoliko krajši, v živo pa so si ga lahko ogledali le obiskovalci bližnjih restavracij z rezervacijo. "Kakšno peklensko leto je bilo. Upam, da bo leto 2021 do nas prizanesljivejše," je dejal premierka avstralske zvezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian.

Je pa množica ob ognjemetu in koncertu novo leto pričakala na glavnem trgu severnokorejske prestolnice Pjongjang. Slovesno je bilo tudi v Mumbaju.

Ognjemet v Pjongjangu v Severni Koreji. Foto: EPA
Ognjemet v Pjongjangu v Severni Koreji. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel letos končuje svoj mandat. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel letos končuje svoj mandat. Foto: Reuters

Angela Merkel: "V prihodnost zremo z upanjem"

V Evropi tako kot drugje po svetu zaradi novega koronavirusa ni bilo tradicionalnih javnih silvestrovanj. Nemčija je prepovedala ognjemete, prekrškarjem je grozila globa. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da v njenih 16 letih vodenja nemške vlade, ki bo letos tudi zadnje, še ni doživela tako težkega leta. "In kljub temu nismo, kljub skrbem in nekaj skepticizma, nehali zreti v prihodnost s toliko upanja." Ob tem je okrcala protestnike, ki nasprotujejo omejitvenim ukrepom v epidemiji, in tiste, ki nasprotujejo cepljenju.

Prazne ulice v mestu ljubezni

V Franciji se je v četrtek ob 20. uri začela policijska ura, spoštovanje tega in preostalih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je nadzorovalo 100.000 policistov in žandarjev. Tudi ulice Londona, kjer zaradi novega, izredno nalezljivega seva novega koronavirusa veljajo še posebej strogi omejitveni ukrepi, so bile po poročanju tujih tiskovnih agencij ob prehodu v novo leto prazne.

Prazne Elizejske poljane v Parizu. Foto: Reuters
Prazne Elizejske poljane v Parizu. Foto: Reuters

Združeno kraljestvo, ki letos zapušča Evropsko unijo, se te dni spopada z novim sevom novega koronavirusa, ki je še bolj nalezljiv. Opozorilo ob praznovanju pristojnih oblasti je bilo: "Covid ljubi gnečo." Premier Boris Johnson je zato ljudi pozval, naj raje praznujejo doma, "saj je tako najvarneje".

Številni po svetu so z upanjem zrli v leto 2021 in mu nazdravili. Foto: Reuters
Številni po svetu so z upanjem zrli v leto 2021 in mu nazdravili. Foto: Reuters

V Italiji so se trgovine in restavracije zaprle, v veljavi je bila policijska ura. Papež Frančišek je zaradi poslabšanja išiasa odpovedal novoletno mašo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v svojem govoru izrazil upanje, da se bodo Rusi v epidemiji združili. "Žal nam epidemije še ni uspelo ustaviti," je nagovoril Putin prebivalce v 11 različnih časovnih območjih in vplil upanje, da se "boj proti njemu ne ustavi niti za minuto".

Mirnejša silvestrovanja po svetu

Za Evropo so v novo leto vstopili v delih Južne Amerike, najprej v delih Argentine, Urugvaju, Paragvaju ter večini Brazilije in Čila. V Riu de Janeiru, kjer običajno potekajo množična silvestrovanja, so bili ognjemeti in koncerti tokrat prepovedani, med 20. uro in 3. uro po krajevnem času pa so veljale še strožje omejitve kot sicer med pandemijo. Med drugim ni deloval javni promet, prepovedan je bil dostop do plaž, prepovedane so tudi zasebne zabave.

Novoletni nastop Jennifer Lopez v New Yorku. Foto: Reuters
Novoletni nastop Jennifer Lopez v New Yorku. Foto: Reuters

V ZDA je leto 2021 najprej, danes ob 6. uri po srednjeevropskem času, pričakala vzhodna obala. V New Yorku, kjer se običajno zberejo velike množice ljudi, se je novoletna krogla tokrat spustila na skoraj prazen trg Times Square, kjer sta nastopila pevka Jennifer Lopez in Pitbull. Pričakala jo je le peščica izbranih predstavnikov zdravstvenih delavcev kot simbol lanskega boja celotnega sveta proti koronavirusu. Ob 7. uri po srednjeevropskem času se je novo leto začelo tudi v večjem delu Srednje Amerike.

Zadnja bosta v leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času vstopila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.