Eksploziji sta odjeknili, ko se je ob obletnici Solejmanijeve smrti zbralo na stotine Irancev. Foto: EPA
Eksploziji sta odjeknili, ko se je ob obletnici Solejmanijeve smrti zbralo na stotine Irancev. Foto: EPA

Eksploziji v bližini groba Solejmanija v mošeji Saheb al Zaman v Kermanu na jugu države sta bili najhujši tovrstni napad od ustanovitve islamske republike leta 1979.

Iranski mediji so v sredo poročali, da je v napadu umrlo več kot sto ljudi, a je nato minister za zdravje Bahram Einolahi število smrtnih žrtev popravil na 95 in pojasnil, da so nekatere žrtve pomotoma šteli dvakrat. Število mrtvih so nato danes znova znižale reševalne službe, na 84, še 284 pa je bilo ranjenih.

"Sulejmanijevi vojaki se jim bodo zelo močno maščevali," je dejal prvi podpredsednik Irana Mohamed Mohber novinarjem v bolnišnici, kjer se zdravijo nekateri poškodovani v napadu.

Vplivna Iranska revolucionarna garda je napad označila za strahopetno dejanje, "ki ima za cilj ustvariti negotovost in se maščevati globoki ljubezni in predanosti naroda Islamski republiki". Ob tem so še sporočili, da napad krepi odločenost za odločno in pravično kaznovanje storilcev.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je napad označil za "gnusen in nečloveški zločin", medtem ko je vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej obljubil maščevanje.

Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Ta skupina je leta 2022 prevzela odgovornost tudi za smrtonosni napad na šiitsko svetišče v Iranu, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi. Prejšnji napadi, za katere je tudi odgovorna Islamska država, vključujejo dvojna bombna napada leta 2017, katerih tarča sta bila iranski parlament in grob ustanovitelja Islamske republike, ajatole Ruhola Homeinija.

Več napadov v Iranu so v preteklosti izvedli tudi baluški uporniki in etnični arabski separatisti.

Iranski predsednik Raisi je izrazil prepričanje, da bodo kmalu identificirali in prijeli odgovorne za napad. Foto: EPA
Iranski predsednik Raisi je izrazil prepričanje, da bodo kmalu identificirali in prijeli odgovorne za napad. Foto: EPA

Teheran bil prepričan o krivdi ZDA in Izraela

Napad so obsodili tudi Evropska unija in Združeni narodi, ki so izrazili solidarnost z Iranci.

Varnostni svet ZN-a je v četrtek sprejel izjavo, v kateri je obsodil napad in dodal, da člani tega organa poudarjajo potrebo po kaznovanju izvajalcev napada, njegovih organizatorjev in financerjev.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matt Miller pa je žrtvam in njihovim bližnjim izrekel sožalje in zagotovil, da tako ZDA kot Izrael niso odgovorni za smrtonosni eksploziji v Iranu.

Vseeno je namestnik vodje za politične zadeve pri iranskem predsedniku Mohamad Jamšidi izrazil prepričanje, da so ZDA in Izrael odgovorni za napad v Iranu. "Washington trdi, da ZDA in Izrael niso imeli nobene vloge v terorističnem napadu v Kermanu. Res? Naj ne bo pomote. Odgovornost za ta zločin nosijo ZDA in Izrael," je zapisal na omrežju X.

Teheran pogosto obtožuje svoja glavna sovražnika Izrael in ZDA podpore protiiranskih skupin.

V Iranu po napadu dan žalovanja