Sodelavci Oxfama so najemali prostitutke na Haitiju in v Čadu, zlorabljali pa naj bi tudi mladoletne osebe. Foto: Reuters
Sodelavci Oxfama so najemali prostitutke na Haitiju in v Čadu, zlorabljali pa naj bi tudi mladoletne osebe. Foto: Reuters
Jovenel Moise
Predsednik Haitija Moise je dejanja sodelavcev Oxfama označil za kršitev človekovega dostojanstva. Foto: Reuters

Britanski časopis The Times je v petek poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke. Časnik eno največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Veliki Britaniji obtožuje, da je prikrivala nepravilnosti več sodelavcev na Haitiju leta 2010, vključno z vodjo haitijske odprave Rolandom van Hauwermeirnom. Organizaciji se tudi očita, da o neprimernem vedenju svojih sodelavcev ni obvestila drugih organizacij, pri katerih so se ti pozneje zaposlili.

Van Hauwermeiren, ki naj bi ženskam plačeval za spolne odnose v vili, ki jo je zanj med misijo na Haitiju najel Oxfam, je leta 2011 odstopil. Po pisanju časopisa naj bi humanitarni delavci spolno zlorabili tudi mladoletne, saj da je na otoku vladala "kultura nekaznovanosti". Kot poročajo mediji, se je van Hauwermeiren po odhodu iz Oxfama zaposlil pri francoski nevladni organizaciji Akcija proti lakoti, kjer je leta 2014 postal vodja njihove misije v Bangladešu.

Oddelek britanske vlade za mednarodni razvoj je sporočil, da jih je Oxfam leta 2011 sicer obvestil o začetku preiskave, vendar da ni razkril domnev o spolnih odnosih z mladoletnimi dekleti in prostitutkami, temveč je poročal le o preiskavi "spolnega prestopka".

Predsednik Haitija: Kršitev človekovega dostojanstva
Predsednik Haitija Jovenel Moise je Oxfam močno kritiziral. "Nič ni bolj nezaslišano in nepošteno kot spolni nadlegovalec, ki zlorabi svoj položaj kot del humanitarnega odziva na naravno nesrečo za izkoriščanje ljudi v stistki v trenutkih njihove največje ranljivosti," je dejal. "Kar se je zgodilo z Oxfamom na Haitiju, je skrajno resna kršitev človekovega dostojanstva," je še sporočil predsednik Moise.

Višji predstavnik haitijske vlade je za BBC potrdil, da bodo sprožili preiskavo tujih človekoljubnih organizacij, ki delajo na Haitiju.

Britanska vlada in EU zahtevata pojasnila
Britanska vlada je zaradi škandala poklicala na pogovor vodilne člane organizacije in od njih zahtevala, naj pojasnijo svoje ravnanje ob škandalu. Očitajo jim namreč, da so prikrivali dogajanje na Haitiju in v Čadu. Britanska ministrica za mednarodno pomoč Penny Mordaunt je v nedeljo ostro obsodila ravnanje Oxfama, ki ni razkril podrobnosti lastne preiskave, in dodala, da nobena organizacija, ki nima "moralne odgovornosti, da stori pravo stvar", ne more biti državna partnerka.

Britanska vlada je po razkritju o prikrivanju preiskave zagrozila z ukinitvijo finančnih sredstev človekoljubnim organizacijam, ki pri svojem delovanju ne bodo popolnoma upoštevale navodil vladnega oddelka za mednarodni razvoj.

Oglasila se je tudi Evropska unija, pomembna donatorka sredstev za mednarodne organizacije, ki je Oxfamu lani namenila več kot 25 milijonov evrov, leta 2011 pa je organizaciji za delovanje po potresu na Haitiju donirala 1,7 milijona evrov.

"Od Oxfama pričakujemo, da bo kar se da pregledno pojasnil vse v zvezi z očitki. Pripravljeni smo pregledati delovanje organizacije, in če bo treba, ukiniti financiranje kateremu koli partnerju, ki ne izpolnjuje zahtevanih visokih etičnih standardov," je sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Odstop namestnice direktorja
Oxfam, ki ima okoli 5.000 zaposlenih in še 23.000 prostovoljcev, je v prvem odzivu sporočil, da so obtožbe vzeli resno in da jih temeljito proučujejo. Izvršni direktor organizacije Mark Goldring sicer vztraja, da niso prikrivali ničesar. Organizacija je v nedeljo izrazila upanje, da bo znova pridobila zaupanje svojih podpornikov, "ki vedo, da dejanja peščice ne predstavljajo tega, za kar se zavzema Oxfam".

Zaradi afere je medtem odstopila namestnica izvršnega direktorja Oxfama Penny Lawrence. Kot je poudarila v odstopni izjavi, prevzema polno odgovornost za ravnanje sodelavcev v omenjenih državah, na katerega se po njenih besedah niso primerno odzvali. Kot je dejala, se sramuje tega, kar se je zgodilo. Penny Lawrence je v Oxfam prišla leta 2006, sprva pa je bila kot mednarodna programska direktorica pristojna za ekipe v več deset državah.

Prostitutke najemali tudi v Čadu
Britanski tednik The Observer pa je v nedeljo pisal, da so v Čadu leta 2006 v hišo, kjer je deloval Oxfam, redno vabili domnevne prostitutke. Takrat naj bi zaradi neprimernega vedenja odpustili enega od sodelavcev organizacije. Oxfam je v Čadu pomagal prizadetim v državljanski vojni.