Slobodan Milošević je umrl 11. marca 2006 v priporu v Haagu za posledicami srčne kapi. Foto: EPA
Slobodan Milošević je umrl 11. marca 2006 v priporu v Haagu za posledicami srčne kapi. Foto: EPA

"Znova smo pridobili mednarodno spoštovanje," je dejal Ivica Dačić za srbski časnik Večernje novosti in dodal, da je to mogoče samo zato, "ker smo se učili iz Miloševićevih napak, a tudi iz njegovih dobrih potez". Ivica Dačić, sicer predsednik SPS-ja in srbski zunanji minister, je bil v času Slobodana Miloševića tiskovni predstavnik stranke. Od svojega političnega vzornika pa se je distanciral takoj po njegovi aretaciji leta 2001.

Grob nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika v Požarevcu na vzhodu Srbije je danes obiskalo okoli 200 njegovih privržencev. Med njimi tudi Milutin Mrkonjić, visoki funkcionar Miloševićeve Srbske socialistične stranke (SPS), danes član srbske koalicije.

Poraz na volitvah
Slobodan Milošević je vzpon na srbsko in tudi jugoslovansko politično sceno začel sredi 80. let prejšnjega stoletja. Na oblasti je bil tudi po Natovem bombardiranju Beograda. Zanj so bile usodne volitve za predsednika takratne Zvezne republike Jugoslavije 24. septembra 2000, ko je moral za zmago čestitati Vojislavu Koštunici.

Pol leta pozneje je Beograd Miloševića izročil haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer so mu sodili za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti. Še pred izrekom kakršne koli sodbe je 11. marca 2006 umrl za srčno kapjo v haaškem priporu. Po njegovi smrti so primer opustili in tako niso nikoli izrekli sodbe.

Žena Slobodana Miloševića Mira Marković, ki je za srbske Novosti objavila besedilo o vlogi svojega moža in njegovih nasprotnikih, pa je med drugim zapisala, da so njenega moža "v zaporu ubili" in da "jim ga je uspelo odstraniti iz političnega življenja in pozneje tudi iz življenja sploh, kar pa ne pomeni, da ga bodo izbrisali iz zgodovine. Za njim bodo ostale sledi," je zapisala.

13 let od atentata na Zorana Džindžića
V soboto pa bo minilo 13 let od umora prvega demokratičnega predsednika srbske vlade Zorana Đinđića, ki je leta 2000 nasledil Miloševića. Srbski premier Aleksandar Vučić in Đinđićevi strankarski kolegi iz njegove Demokratske stranke bodo pred vladnim poslopjem položili vence.