V Nemčiji število okuženih še narašča. Foto: EPA
V Nemčiji število okuženih še narašča. Foto: EPA
Češka
Znanstveniki se še vedno niso dokopali do izvora smrtnosne bakterije. Foto: EPA

Nemški znanstveniki so s pomočjo kitajskega laboratorija razbrali novi sev bakterije, pri katerem gre za hibridno obliko strupa, ki je za ljudi smrtno nevaren. Večino primerov okužbe so odkrili na severu Nemčije, v najresnejših primerih pa zdravniki bolnikom pomagajo s transfuzijo krvi. Lutz Schmidt, vodja krvodajalske službe v Hamburgu, je za BBC tako dejal: "Nujno potrebujemo kri in plazmo, saj je zaloge treba čim prej obnoviti."

Tudi v ZDA
Iz ZDA so pred tem sporočili, da so pri treh ljudeh, ki so se vrnili iz Nemčije, odkrili morebitne primere okužbe z bakterijo E. coli. Ameriški center za nalezljive bolezni (CDC) je sporočil, da še vedno potekajo krvne analize, zato ne morejo sporočiti nič bolj določenega, a vseeno menijo, da ne gre za smrtonosno obliko bakterije.

Ameriške zdravstvene oblasti so že dobile navodila, naj bodi na preži in naj bodo še posebej pozorne na tiste, ki so pripotovali iz Nemčije.

Okuženi v 12 državah
V Evropi je zaradi okužbe do zdaj umrlo 19 ljudi, 18 v Nemčiji - nazadnje neka 80-letnica iz dežele Mecklenburg-Pomorjansko, in ena ženska na Švedskem. V večini primerov gre za starejše ljudi. Zbolelo je že več kot 1.800 ljudi, od katerih so 470 odpovedale ledvice. Okužbe so po podatkih Svetovne zdravstvene zveze (WHO) poleg v Nemčiji do zdaj opazili v 11 drugih državah (Avstrija, Češka, Danska, Francija, Nizozemska, Norveška, Švedska, Španija, Švica, Velika Britanija in ZDA).

Sindromi so želodčni krči, driska, vročina in bruhanje, v nekaterih primerih pa lahko pride tudi do krvave driske in življenju nevarnih zapletov, kot je hemolitični uremični sindrom (HUS), ki pomeni odpoved ledvic. Primerov HUS so do zdaj zaznali okoli 500.

Svetovna zdravstvena organizacija je v četrtek sporočila, da je za izbruh bakterije kriv povsem nov sev, ki je mutirana oblika dveh različnih bakterij E. coli s smrtonosnimi geni, kar bi lahko pojasnilo velik obseg in resnost okužb.

Rusi se odpovedujejo evropski zelenjavi
Zaradi širjenja okužb je Rusija v četrtek prepovedala uvoz vse sveže zelenjave iz držav članic Evropske unije, medtem ko bodo vso svežo zelenjavo iz EU-ja, ki je že v Rusiji, uničili. Evropska komisija je v odzivu na rusko odločitev sporočila, da bo od Moskve zahtevala pojasnila glede "nesorazmernega" ukrepa prepovedi uvoza.

Španija v boj za povrnitev škode
Španski premier Jose Luis Zapatero je potrdil, da bo Španija zahtevala nadomestilo za izgube, ki so jih španski kmetje imeli zaradi navedb, da so španske kumare krive za širjenje nevarne bakterije.

Da za izbruh bakterije niso krive španske kumare, so pokazale tudi zadnje raziskave španskih zdravstvenih oblasti. Španske kumare so v torek krivde oprali tudi laboratorijski testi v Nemčiji.

Zelenjava ni kriva?
Medtem ko nemške oblasti potrošnike še vedno svarijo pred surovo zelenjavo, pa je referenčni laboratorij EU-ja v Rimu pokazal, da te zveze ni mogoče dokazati. Dejali so, da znanstveni testi niso potrdili hipoteze, da za smrtonosnim izbruhom okužb stoji zelenjava. Zato opozorila nemških organov, naj se ljudje izogibajo surovi zelenjavi, še posebej kumaram, paradižniku in solati, po oceni laboratorija niso upravičeni.

Laboratorij, ki je del Italijanskega visokega inštituta za zdravje (ISS), je obenem svetoval, da je za izogibanje okužbi dovolj že vzdrževanje osnovne higiene v kuhinji, na primer z umivanjem rok in ohranjanju čistoče jedilnega pribora.