Dodik je odlikoval Orbana. Foto: AP
Dodik je odlikoval Orbana. Foto: AP

"Naše stališče je, da je najprej treba končati proces širitve proti jugu, šele nato pa se lahko ukvarjamo s širitvijo proti vzhodu, ker je to veliko bolj zapleteno in drago," je Orban izjavil v Banjaluki, kjer se je srečal s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom.

Dodik se je Orbanu zahvalil za prijateljstvo in podporo ter dodal, da so Srbi in Madžari trajni prijatelji, ki danes skupaj branijo tradicionalne vrednote. Izročil mu je državno odlikovanje, ki ga je lani prejel ruski predsednik Vladimir Putin. Odlikovanje je Orbanu Dodik sicer podelil že 9. januarja, ki ga v entiteti zaznamujejo kot dan Republike Srbske, čeprav ga je ustavno sodišče BiH-a razglasilo za neustavnega, a se Orban praznovanja ni udeležil.

Kot je dejal Orban, da mu odlikovanje pomeni spodbudo, da nadaljuje dozdajšnjo politiko, kar po njegovih besedah vključuje tudi podporo boju Srbov za svoj položaj v današnjem svetu. Dodal je, da se je skozi leta prepričal, da je mednarodna politika do Srbov nepravična, a da brez njihovega vključevanja ni stabilne Evropske unije.

Odkrito je kritiziral tudi visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christiana Schmidta, ki je na podlagi svojih pooblastil pred kratkim uvedel tehnične spremembe volilnega zakona BiH-a.

Orban je Schmidtovo odločitev označil za provokativno in dodal, da je s tem postavil pod vprašaj celoten nedavni napredek, ki so ga dosegli v BiH-u. "Ne smemo se vmešavati, moramo vam pomagati," je poudaril in dodal, da Dodik lahko še naprej računa na podporo Madžarske.

Dodik se je Orbanu zahvalil za oceno, da bi delovanje mednarodne skupnosti v BiH-u morali omejiti, ter ga prosil, naj se v EU-ju zavzame za notranji dogovor v BiH-u.

Madžarski premier je dvodnevni obisk v BiH-u začel v četrtek v Sarajevu, kjer se je sešel s člani predsedstva BiH-a in predsedujočo svetu ministrov BiH-a Borjano Krišto. Po triurnem obisku v prestolnici BiH-a, kjer ni dal izjave za medije, je odpotoval v Banjaluko.