Vdor privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v poslopje kongresa. Foto: EPA
Vdor privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v poslopje kongresa. Foto: EPA

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden.

Visoki zunanji predstavnik EU-ja Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. "To ni Amerika," je tvitnil.

Sorodna novica Kongres nekaj ur po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev potrdil zmago Bidna

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaupanje v ameriško demokracijo in dodala, da je na volitvah zmagal Biden. "Veselim se sodelovanja z njim," je dejala.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zapisal, da je ameriški kongres tempelj demokracije, prizori, kakršnim smo bili priča, pa so šokantni. Verjame pa, da bo v ZDA prišlo do mirnega prenosa oblasti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu dejala, da je po srednem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres "žalostna in jezna". Po njeni oceni je za vdor odgovoren tudi Trump. "Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza," je dejala Merklova in poudarila, da so "dvomi v izid volitev ustvarili ozračje, v katerem so se lahko zgodili sredni dogodki".

"Temeljno načelo demokracije je, da so na volitvah zmagovalci in poraženci," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejala kanclerka in dodala, da imajo oboji nalogo biti odgovorni, da lahko zmaga demokracija.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je Trumpove privržence že v sredo pozval, naj prenehajo teptati demokracijo. "Trump in njegovi privrženci morajo končno sprejeti odločitev Američanov in izid volitev ter prenehati teptati demokracijo," je tvitnil in dodal: "Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore. Žaljive besede se sprevržejo v nasilje."

Kanadski premier Justin Trudeau, ki se je odzval med prvimi, je zapisal, da so Kanadčani žalostni in zaskrbljeni zaradi napada na demokracijo v sosednji državi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v svojem odzivu poudaril, da Francija podpira ameriški narod, nagovor pa končal v angleščini: "To, kar se je danes zgodilo, ni Amerika. Verjamemo v demokracijo."

Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da je prenos oblasti miren, je tvitnil.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo, avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg pa je tvitnil, da ga je napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu, globoko prizadel.

Zaskrbljenost je izrazil španski premier Pedro Sanchez, ki pa je obenem na Twitterju zapisal, da zaupa v ameriško demokracijo in novega predsednika Bidna.

Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte in izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA.

Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na Twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah.

Vodja hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman je tvitnil, da sta spoštovanje demokratičnih institucij in miren prenos oblasti ključna, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je na Twitterju zapisal, da je treba spoštovati glas in voljo ameriškega ljudstva.

Po 20. januarju, ko bo inavguracija Joeja Bidna, se bodo ZDA vrnile na svetovni oder, ponovno se bo vzpostavilo zavezništvo Evrope in Amerike, vključno z Združenim kraljestvom, je v odzivu na vdor privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v ameriški kongres poudaril portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva.

Vodja portugalske diplomacije je spomnil na težavno obdobje v odnosih EU-ja in ZDA med Trumpovim mandatom ter izpostavil, da bo zdaj čas za ponoven zagon prijateljstva in sodelovanja.

Podobna so bila sporočila portugalskega premierja Antonia Coste, ki je v virtualnem pogovoru z bruseljskimi dopisniki poudaril, da so dogodki v Washingtonu nesprejemljivi in da odločno obsojajo vsakršno nasilje ter da so Američani volili, da je Biden zmagal in je treba izid volitev sprejeti.

"Gospod Trump je že preteklost. Američani so obrnili stran," je izpostavil Costa, ki je prepričan, da se z Bidnom odpira velika priložnost za zagotovitev novega vzdušja v čezatlantskih odnosih.

Slovenski odzivi na burno dogajanje v ZDA

Odzivi iz Slovenije

Slovenski predsednik Borut Pahor je v odzivu dejal, da se morajo politiki z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. "Biti moramo povezovalni in ne razdiralni. Spodbujati moramo strpnost, ne sovražnosti. Obsojam napad na simbol ameriške demokracije. Obsojam vsakršno nasilje. Iskreno sožalje izrekam voditeljema kongresa in senata ter svojcem žrtev. Zaupam v demokracijo in poudarjam pomen trdnosti njenih institucij, vključno z volitvami kot temeljem demokracije." Ob tem je dejal, da je prepričan, da bo "novoizvoljeni predsednik Biden skupaj z vsemi zmernimi političnimi silami ponovno povezal zdaj globoko razdeljeno Ameriko, in se iskreno veselim prihodnjega sodelovanja z njim".

Slovenski premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. "Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so VEDNO napačni," je zapisal Janša.

Zunanji minister Anže Logar je na Twitterju zapisal, da so "današnji prizori iz kongresne palače v Washingtonu pretresljivi in nas glasno opominjajo, da je vsakršno nasilje popolnoma nesprejemljivo! Sem v stalnem stiku z našim veleposlanikom v ZDA." Z ministrstva za zunanje zadeve so danes v izjavi za javnost zapisali: "Vseskozi pozorno spremljamo dogajanje v Združenih državah Amerike. Prizori nasilja iz Kongresne palače v Washingtonu so bili pretresljivi. Gre za nedopusten napad na steber ameriške demokracije, njene inštitucije in vladavino prava."

Slovenski premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. Foto: BoBo
Slovenski premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. Foto: BoBo

Na dogajanje se je na Twitterju odzvala predsednica SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. "Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je še zapisala.

Podobno se je odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki je prav tako tvitnila, da so svobodne volitve najpomembnejši institut demokracije. Posnetki iz Washingtona so po njenih besedah najmanj skrb vzbujajoči, predvsem pa žalostni.

Obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin je v odzivu v angleščini zapisal, da so prizori, ki prihajajo iz ZDA, globoko skrb vzbujajoči. Po njegovi oceni takšni dogodki ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Dodal je, da trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces.

"Ker mu niso našli neobstoječih glasov, je našel razjarjeno in vandalsko množico. Žalostno in nevredno demokratične države," pa je o Trumpu na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Brglez (SD).

Za koordinatorja Levice Luka Mesca dogajanje ni presenečenje, saj je Trump "tej norosti" pot tlakoval štiri leta. "Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno," je še dodal.

Dejan Židan (SD) je na Twitterju zapisal, da so vzrok za današnje dogodke v ZDA "spodbujanje sovraštva, laži, polresnice, podtikanja in hujskanje". Po njegovi oceni je to opomin za Slovenijo, saj "slovensko vlado vodijo ljudje, ki v Trumpu vidijo vzornika", zaradi česar je po njegovi oceni konstruktivna nezaupnica nujna.

Kaj o vdoru v kongres ZDA meni slovenski politični vrh?

Naslovnice medijev preplavile podobe iz Washingtona

Dogajanje v ZDA je na današnjih naslovnicah po vsem svetu. V veliki meri tisk, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, krivdo pripisuje Trumpu, češ da je spodbujal nasilje.

V Veliki Britaniji je The Times poročanje iz ZDA naslovil "Trumpovi podporniki napadli srce ameriške demokracije", The Daily Telegraph pa piše o "oblegani demokraciji" ter "prizorih nasilja in kaosa brez primere". Za Guardian dogajanje predstavlja "najbolj dramatičen izziv ameriškemu demokratičnemu sistemu po državljanski vojni".

Svet se odziva na dramo v Washingtonu

Poročanje glavnih evropskih časnikov sta zaznamovali tudi besedi "sramota" in "kaos". Nemški Die Welt je objavil uvodnik z naslovom "Dan sramote za ameriško demokracijo". "ZDA so doživele svoj prvi poskus nasilnega udara," je zapisal njihov dopisnik Clemens Wergin in dodal, da "so politično odgovorni predsednik, njegove laži in republikanska stranka brez hrbtenice".

Süddeutsche Zeitung v prispevku z naslovom "Udar norosti" prav tako piše o sramoti v Washingtonu, medtem ko španski El Pais navaja, da je Trump "spodbujal kaos". Italijanska La Repubblica je šla še dlje in potegnila vzporednice z vzponom na oblast italijanskega diktatorja Benita Mussolinija.

Časnik Corriere della Serra se je posvetil profilu skupine Proud Boys, ki podpira Trumpa ‒ označil jih je za desne skrajneže, ki da jih je neposredno spodbudil Trump. "Ta je potem na televiziji poskušal zmanjšati pritisk: 'Mi smo stranka zakona in reda.' A prepozno."

Naslovnica francoskega Liberation je naslovljena "Trump: strategija kaosa", sam članek pa nato nosi naslov "Trump zažgal Washington" in piše o tem, kako je Trumpov napad na ameriško demokracijo v sredo, ko so njegovi podporniki uspeli vdreti v kongres, postal tako konkreten kot simboličen.

V Le Figaroju kolumnist Philippe Gelie razmišlja, kako bi se lahko Trump izkazal kot uspešnejši od drugih ‒ kot močan "predsednik ljudi" z nekaterimi spornimi, a nezanemarljivimi dosežki. "Namesto tega je njegov narcisizem premagal njegovo dostojanstvo; grobo je ravnal z institucijami, teptal demokracijo, razdelil svoj tabor in vrgel svoje predsednikovanje v jarek," je zapisal.

"ZDA so padle na raven latinskoameriških držav," medtem opaža brazilski O Globo. "Tarča je bil kongres, ne dvojčka, a tudi to je bil terorizem," piše še en brazilski časnik O Estado de S. Paulo. Egiptovski dnevnik Al Ahram pa komentira, da so prizori iz Washingtona pokazali "upadanje vrednot, ki jih (ZDA) neprenehoma poskušajo izvažati po svetu in uporabljati kot razlog za vmešavanje v zadeve drugih držav".