Svet
London
Humanitarna organizacija Oxfam letno za svoje delovanje prejme 36 milijonov evrov vladnega denarja. Foto: Reuters
Penny Mordaunt
Sekretarka vladnega oddelka za mednarodno pomoč Penny Mordaunt je Oxfamu zagrozila z ukinitvijo financiranje, če ne bodo razjasnili okoliščin obtožb o zlorabah. Foto: Reuters
Haiti
Delavci Oxfama so leta 2011 na Haitiju sodelovali v misiji na prizadetem območju po potresu, po katerem je umrlo 200.000 ljudi. Foto: Reuters
VIDEO
Oxfam lani prejel 36 mili...
VIDEO
Afera humanitarne organiz...

Dodaj v

Oxfam prikrival podrobnosti preiskave o najemanju prostitutk na Haitiju

Britanska vlada grozi z ukinitvijo financiranja
11. februar 2018 ob 13:38,
zadnji poseg: 11. februar 2018 ob 19:32
London - MMC RTV SLO, Reuters

Britanska vlada preiskuje delovanje humanitarne organizacije Oxfam, ki leta 2011 ni ustrezno ukrepala po razkritju najemanja prostitutk svojih delavcev na popotresni misiji v Haitiju.

Razkritja časopisa The Times eno največjih humanitarnih organizacij v Veliki Britaniji obtožujejo, da je prikrivala nepravilnosti več delavcev na Haitiju leta 2010, vključno z vodjo haitijske odprave Rolandom van Hauwermeirnom, poroča CNN.

Van Hauwermeiren naj bi ženskam plačeval za spolne odnose v vili, ki jo je zanj med haitijsko misijo najel Oxfam. Vodja misije je leta 2011 odstopil. Glede na poročilo časopisa naj bi humanitarni delavci spolno zlorabili tudi otroke, saj da je na otoku vladala "kultura nekaznovanosti".

Britanski vladni oddelek za mednarodni razvoj je sporočil, da jih je Oxfam leta 2011 obvestil o začetku preiskave, vendar ni razkril domnev o spolnih odnosih z mladoletnimi dekleti in prostitutkami, temveč je poročal le o preiskavi "spolnega prestopka".

Britanska ministrica za mednarodno pomoč Penny Mordaunt je ostro obsodila ravnanje Oxfama, ki ni razkril podrobnosti lastne preiskave, in dodala, da nobena organizacija, ki nima "moralne odgovornosti, da stori pravo stvar", ne more biti državna partnerka.

Oxfam je po poročanjih o spolnih prestopkih leta 2011 izvedel notranjo raziskavo, po kateri je odpustil štiri ljudi, trem pa dovolil dati odpoved. Van Hauwermeiren se je po odhodu iz Oxfama po poročanju Independenta zaposlil pri francoski nevladni organizaciji Akcija proti lakoti, kjer je leta 2014 postal vodja njihove misije v Bangladešu.

Komisija za nadzor nad humanitarnimi organizacijami zdaj od Oxfama zahteva podrobne izsledke notranje preiskave in natančno časovnico dogodkov.

Organizacijo je obsodil tudi haitijski veleposlanik v Londonu Bocchit Edmond, saj Oxfam o dogajanju ni obvestil krajevnih oblasti, zato veleposlanik zahteva javno opravičilo.

Oxfam lani prejel 36 milijonov
Oxfamovi delavci so na Haitiju pomagali na območjih, ki jih je leta 2010 prizadel uničujoč potres, v katerem je umrlo več kot 200.000 ljudi. Oxfam je ena največjih človekoljubnih organizacij v Veliki Britaniji, lani je prejela 36 milijonov evrov državnega denarja.

Britanska vlada je po razkritju o prikrivanju preiskave zagrozila z ukinitvijo finančnih sredstev človekoljubnim organizacijam, ki pri svojem delovanju ne bodo popolnoma upoštevale navodil vladnega Oddelka za mednarodni razvoj.

Britanska vlada napoveduje ukrepe
"Popolnoma odvratno je, da spolno izkoriščanje in zlorabe še naprej obstajajo v humanitarnem sektorju," je britanska ministrica za mednarodno pomoč Penny Mordaunt komentirala dogajanje. Napovedala je, da bo od vseh britanskih humanitarnih organizacij, ki delujejo po svetu, zahtevala jasno oznanitev kakršnih koli težav v povezavi s ščitenjem svojih delavcev ali ljudi, ki jim nudijo pomoč, pred zlorabami in škodo.

"Za Oxfam in preostale organizacije, ki imajo težave z zagotavljanjem varnosti, pričakujemo, da bodo sodelovali z oblastmi pri reševanju težav, sicer jim bomo ukinili financiranje," izjavo Mordauntove povzema Reuters, ki mu sicer ni uspelo neodvisno potrditi poročanja The Timesa.

"Grozljivo obnašanje nekaterih delavcev Oxfama v Haitiju je del širšega problema, v povezavi s katerim je Oddelek za mednarodni razvoj že ukrepal, tako doma kot s pomočjo Združenih narodov v mednarodni skupnosti," je ministrica še napovedala dodatne ukrepe v zvezi s humanitarnimi organizacijami.

Obtožbe o spolnih prestopkih v Čadu
Guardian medtem poroča tudi o govoricah o spolnih uslugah, ki naj bi se jim Oxfamovi delavci predajali na misiji v Čadu leta 2006, kjer so pomagali prizadetim v državljanski vojni. Neimenovani delavec Oxfama je za Guardian poročal o prihodih prostitutk v poslopje, kjer so prostovoljci prebivali. Enega Oxfamovih delavcev naj bi takrat po njegovih besedah zaradi incidenta tudi odpustili.

Oxfam sprejema ukrepe
Organizacija je leta 2011 sprejela več ukrepov. Omogočili so kanal za žvižgače, ki odgovornim poročajo o dogajanju in vzpostavili varnostne kontaktne točke v državah, kjer so aktivni, poroča Guardian.

"Ne bom zamenjeval denarja, ponudb za delo, dela, dobrin ali uslug v zameno za spolnost ali spolne usluge," je od leta 2011 tudi zapisano v Oxfamovem kodeksu ravnanja, kjer so predtem prepovedovali spolne odnose z upravičenci pomoči in mladoletnimi, še poroča Guardian.

Po zadnjih obtožbah je Oxfam v nedeljo sprejel še nekaj novih ukrepov za zagotavljanje varovanja upravičencev Oxfamove pomoči, kot je obvezno urjenje v zagotavljanju varnosti v prvih tednih zaposlitve.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
hafiks
# 11.02.2018 ob 16:49
Raziskave so pokazale da samo 10% nabranega denarja ali pomoci pride do tistih za katere je bilo zbirano.
PLO
# 11.02.2018 ob 16:28
nič novega...za haiti so po potresu zbrali miljarde na raznih dogodkih, pa ostaja ista vukohebina, kot pred potresom...s tem denarjem, bi glede na življenski standard v haitiju, lahko postali karibski singapur
Sebastjan666
# 11.02.2018 ob 16:53
Oxfam ali po domače Wall Street 'liberalni humanitarci', ki imajo vedno polna usta ......., delajo pa seveda kot čisti primitivci in izkoriščajo reveže (sicer niso vsi takšni, ampak, že v osnovi so njihovi bankirji zrcalo takšnih organizacij, ki jih uporabljajo za svoje geo/politične in ideološke cilje), nevedneži in ignoranti pa nasedajo. Ampak, mediji pa seveda se ne bodo poglobili v globine, lepše so pravljice o nekih t.i. liberalcih, humanitarcih, človekoljubih,..... kako pa sistem deluje pa ni za pričakovati, da se bodo razpisali. Pač, Guardian o tem ne piše, ker Guardian je pač isti Wall street magazin.
Oxfam, Amnesty International, Human Rights Watch, Združeni narodi,..... vsi so orodje finančne industrije za geopolitiko.

Oxfam financirajo Rockefeller Foundation, Ford Foundation, Gates Foundation, Packard Foundaiton, Open Society Foundations, Hewlett Foundation,.......
Direktorji pri Oxfamu (lahko da je vmes prišlo da kakšne zamenjave):
Barry Gaberman - bil višji podpredsednik pri Ford Foundation, profesor filantropije :)
Mohamad Ali - bil vodja službe za strategijo pri Hawlett Foundation in Packard Foundation
Latanya Mapp Frett - Izvršna direktorica pri Planned Parenthood Global (ustanovili Carnegie, Rockefeller, J.P. Morgan )
Anne L. Garrels - upokojena novinarka, poročevalka iz Bagada 6 let, delala za National Public Radio (dolgo časa je na njem delal levi aktivist in član Rockfellerjevega CFR Bill Moyer, NPR pa je financiran s strani - Open Society Foundation, Ford Foundation, Packard Foundaiton, John D. & Catharine MacArthur Foundaiton, Carnegie Corporation,...)
Laura Rusu - vodja medijske kampanje pri Oxfam America, svetovalka pri Združenih narodih za Population Fund in za Open Society v Romuniji,......
itd itd itd
el CARTEL
# 11.02.2018 ob 16:22
kako moralno... greš pomagati ljudem, izkoristiš tuj denar za spolne usluge.
organizacija pa itak to poskuša prikriti, kot da bi pričakoval karkoli drugega.

te organizacije se nikoli ne izučijo.
namesto da bi sprejele momentalen udarec in obtožile nekaj "slabih posameznikov" (čeprav je verjetno kultura v organizaciji kriva da je do tega prišlo), raje poskušajo prikriti in s tem stopijo praktično na stran nekih izmečkov.
očitno idioti vodijo večino organizacij.
kamut
# 11.02.2018 ob 17:28
Muhe gredo na "drek", človeške pa tja, kjer je denar. Kako se odzove institucija, pa smo videli pri dušnih pastirjih.
patriot1970
# 11.02.2018 ob 16:50
Oxfam-ovo početje na Haitiju je le vrh ledene gore nepravilnosti ki se dogajajo v "humanitarnih organizacijah",.....če jih sploh lahko imenujemo humanitarne

Penny Mordaunt,....... Napovedala je, da bo od vseh humanitarnih organizacij, ki delujejo po svetu, zahtevala jasno oznanitev kakršnihkoli težav v povezavi s ščitenjem svojih delavcev ali ljudi, ki jim nudijo pomoč, pred zlorabami in škodo.

Je s tem mislila tudi Britansko pomoč belim čeladam v Siriji?....ali pa do daljnega Britanci ne vidijo problema v financiranju terorizma z davkoplačevalskim denarjem?

https://www.rt.com/news/363363-white-helmets-funded-west/
Kekec99
# 11.02.2018 ob 16:26
Le da je denar končal v rokah ljudi ki ga potrebujejo, grdo pa je to da so si ga morali zaslužiti.
patriot1970
# 11.02.2018 ob 17:08
No, Oxfamova "humanitarnost" se počasi razkriva,...kako pa je z "humanitarnostjo" Clintonove fundacije,.....ki je v "veliko" pomoč pri obnovi Haitija?

http://www.washingtonexaminer.com/hillar
y-clinton-is-the-last-person-who-should-be-talking-about-trumps-remarks-on-haiti/article/2645845
HOR
# 11.02.2018 ob 16:59
Navaja se tudi, da je bilo samo lani za uporabo storitev prostitucije obtoženih 120 delavcev v britanskih dobrodelnih ustanovah, med njihovimi prostituiranimi klienti pa je bilo precej mladoletnih in tudi, da dobrodelne organizacije vedno bolj izkoriščajo pedofili
LINK ali
www.thetimes.co.uk/edition/news/charitie
s-reel-as-120-workers-accused-ofsexual-abuse-in-last-year-alone-tcqcm8zb2

Direktor Oxama na Haitiju g. Roland van Hauwermeiren je odstopiti na tiho, da ne bi vzbudil slabe podobe dobrodelne organizacije. Priznal je, da je "uporabil prostitutke v vili, ki je bila najeto zanj na Haitiju, z denarjem, dodeljenim za pomoč Haitiju"...
LINK[url="http://stopmensonges.com/long-oxfam-impliquee-dans-un-scandale-sexuel-pedophile-en-haiti/"] ali
[/url]http://stopmensonges.com/long-oxfam-impliquee-dans-un-scandale-sexuel-pedophile-en-haiti/
(Google prevajalnik...)
MAN0
# 11.02.2018 ob 18:10
Medtem pa potihoma v Sredozemlju neke humanitarne organizacije trgujejo s sužnji.
cairns
# 11.02.2018 ob 18:43
Sedaj naj obsodijo Oxfam še zaradi tihotapljenja ilegalnih migrantov iz Afrike in Azije v Evropo.
Pa zdravnike brez meja. pa AI, pa še se bi kakšna ''humanitarna organizacija našla na seznamu.
LFC
# 11.02.2018 ob 19:27
Ko si bo narod enkrat prisu gor, da mi nismo odgovorni za revscino in lakoto v Afriki, imamo dovolj problemov v lastni drzavi. Ne samo da so ti ljudje bogi, za povrh jih kao humanitarne organizacije zlorabijo se za promocijo, da nam kradejo dnar, ki ga sami zagonijo. Prizadeti ljudje pa od nasih donacij nimajo nic. Saj nobeden tega denarja ne nadzira, kam gre.

Resevati problematiko revscine v tretjih drzavah je naloga in dolznost vlad najbolj razvitih drzav, naj se to G8 pomeni in za svoje miljarde preskrbi te ljudi.... in naj distribucijo tudi nadzira, da bojo pomoci potrebni te dobrine res dobili.

Raje pomagajmo lokalnemu okolju... vec nardis ce das revezu obleko kot dnar Oxfamu,Unicefu, Amnestyu... in ga prakticno vrzes stran.
Zlobni škrat
# 11.02.2018 ob 18:27
Organizacije kot so Oxfam in Amnesty Unicef to delajo na princip

Davkoplačevalec da 10 eur
NGO 10 eur
drugi NGO 8 eur
tretji NGO 5 eur
četrti NGO 3 eur
peti NGO 2 eur
sirota dobil 0,5 eur
kamnosek
# 11.02.2018 ob 17:51
Problem takšnih organizacij je, da na vodilna mesta prilezejo najbolj agresivni posamezniki, ki jih v večini primerov ne vodijo humanitarni vzgibi, temveč želja po denarju in moči. Ko so enkrat v sedlu se začnejo njihova korupcijska in kriminalna dejanja, ki so glede na pogostost razkrita le v malo številnih primerih.
fah-q
# 11.02.2018 ob 17:44
če sam pomislim kolko časa in truda in tudi $ sem daroval njim, amnesty in unicefu...da potem najemajo vile za gospodo (bi vse take za lase zvleku v kako kolibo), ki porablja zbrarni denar za plačevanje prostoitucije med obubožanimi ženskami tam...pa saj me resno prime, da bi šou preverit kolko mi je še ostalo od treningov mmaja izpred 10 let na teh tipih...ma res, fah-q vsi skupaj!!

mater sem jezen...
oziris.va
# 11.02.2018 ob 17:32
hafiks
# 11.02.2018 ob 16:49

Raziskave so pokazale da samo 10% nabranega denarja ali pomoci pride do tistih za katere je bilo zbirano.


Velja za vse: Unicef, Rdeči križ, WWF ...
Dvomljivec
# 11.02.2018 ob 19:55
odkar so na Rdečem križu Slovenije ujeli pri kraji takratnega direktorja Jelinića, ga odpustili, upravno sodišče pa je razsodilo da mu pripada odškodnina in plača za nazaj, so me vsi institucionalni dobrodelneži tako RK kot Unicef itd. za vedni izgubili in zdaj ko to berem mi ni žal. Dam kakšnemu klošarju kakšen euro in to je vse.
Sebastjan666
# 11.02.2018 ob 19:29
velenjcan

Ja, Oxfam je svojo deklarirano vlogo začel jemati zares (gl. prejšnji post)

A res?
A zato dela Oxfam točno to, kar počno ostale 'nevladne organizacije', ki jih financira Wall Street?
A zato ima Oxfam vodstvo iz bankirskih fundacij in think tankov?
A zato Oxfam financira iste projekte, ki jih financirajo bankirji?

To o 'pomoči' revežem in o delitvi premoženja je začel že 250 let nazaj profesor John Ruskin, ki je s tem 'navdušil' študenta, kasneje lastnika diamantnih rudnikov v Rodeziji Cecila Rhodesa in ostale mlade britanske aristokrate/bankirje (ki so kasneje ustanovili skrivno skupino t.i. Round Table, preko katere bi vladali svetu in 'pomagali revežem, pa so prišlo do commonwealtha) - ideologi tega kar spremljamo danes pri Council on Foreign Relations (Rockefeller, Kissinger, Harriman, Perle, Petraeus, Rice, Powell, Rothschild, Peterson,......)

In Oxfam je recimo samo lani financiral ali sodeloval pri mnogih projektih od Open Society Foundations (George Soros je član CFRa)
- Oxfam in Oxfam Novib sta lani financirala Ngo od Jonathanna Sorosa (tudi član CFRa) Global Witness
- Cathy Ross - dela za Open Society Foundation kot regionalni vodja za Latinsko Ameriko, pred tem pa je delala za Oxfam America Amazon, kot programski uradnik v Peruju
- Jonathan Jacoby - dela pri Open Society Human Rights Initiative, pred tem pa je bil posebni svetovalec za vključevanje zasebnega sektorja pri izvršnem direktorju Oxfam International.

Prej sem pozabil tega:
- Raymond C. Offenheiser, bivši predsednik Oxfam America, pred tem je delal za Ford Foundation, je v svetovalnem odboru World Economic Forum, Clinton Global Initiative, Aspen Institute (Rockefeller & Co,), World Agricultural Forum, Gates Foundaiton, Harvard Business School... je član Council on Foreign Relations (Rockefeller &Co)
Danes je pa v vodstvu Oxfam International
Oxfam je resno napadel bankirje......

Raje glejte kaj delajo, kot kaj govorijo. No, saj, tam kjer gredo bankirji s svojimi pro-migrantskimi parolami in vse kar gre še zraven, je Oxfam vedno zraven.
mikitr
# 11.02.2018 ob 18:04
zato tudi humanitarcem ni za verjet.Objavljajo reklame,prosijo pomoči za ljudi ,ki so res reveži,a njim velikokrat ni mar,le sami dobro in brezdelno živijo.
patriot1970
# 11.02.2018 ob 20:29
Zlobni škrat

# 11.02.2018 ob 18:27
Prijavi neprimerno vsebino Organizacije kot so Oxfam in Amnesty Unicef to delajo na princip

Davkoplačevalec da 10 eur
NGO 10 eur
drugi NGO 8 eur
tretji NGO 5 eur
četrti NGO 3 eur
peti NGO 2 eur
sirota dobil 0,5 eur


...pa še za tistega 0,5 eur se mora prostituirati!
borutpeter
# 12.02.2018 ob 05:59
Ob besedi dobrodelnost se niti nasmehniti ne morem, kvečjemu zjočem! Žalostno tudi, če bi bilo vse čisto! Saj je to pesek v oči in nepotrebna miloščina tistih, ki tem izkoriščanim pijejo kri že itak na vse možne načine! Svet je res povsem iztiril s pohlepom kapitala, prefinjenim in brutalnim izkoriščanjem! Socializmi so bili totalitarizmi, a to kar se dogaja danes presega vse totalitarizme! Nihče ne potrebuje dobrodelnosti, potrebujejo pa poštene razmere za uresničitev svojih potencialov brez tuje "pomoči in nadzora"!
tocco
# 11.02.2018 ob 18:03
Pardon, in take organizacije potem drugim trobezljajo o primitivnosti in načelih.
Aprila
# 11.02.2018 ob 21:30
Oxfam ni edina humanitarna organizacije katere člani so vse, samo humanitarni ne.

Zelo malo se govori tudi o modrih čeladah, kako so organizirali prostitucijo otrok na Haitiju. Medtem ko nam ZN solijo pamet kako bi morali pomagati ilegalcem iz Afrike in BV, so njihovi zaposleni posiljevali in kot zavodniki prodajali ranljive otroke (vir:https://globalnews.ca/news/3380202/
un-peacekeepers-child-sex-haiti/). In posiljevali niso samo na Haitiju. (vir:https://www.thenewamerican.com/worl
d-news/africa/item/8349-un-troops-accused-of-sex-crimes-worldwide). Poleg tega ima ZN na čelu za varovanje človekovih pravic državo ki je največji krišitelj človekovih pravic. Kar je neverjetno pri celi zadevi je da jih zahod kljub temu še vedno jemlje resno in jih financira.
Kobalt
# 11.02.2018 ob 20:20
Problem takšnih organizacij je, da na vodilna mesta prilezejo najbolj agresivni posamezniki, ki jih v večini primerov ne vodijo humanitarni vzgibi, temveč želja po denarju in moči. Ko so enkrat v sedlu se začnejo njihova korupcijska in kriminalna dejanja, ki so glede na pogostost razkrita le v malo številnih primerih.


@kamnosek ima prav. Ni pa to zgolj problem "takšnih organizacij".

V razmislek:
Psihopati obstajajo prav v vsakem socio-ekonomskem položaju, z vsemi stopnjami izobrazbe, v vseh kultura in pri vseh rasah. Vodilni položaji na državnih funkcijah in multinacionalkah so za psihopate v resnici pisani na kožo, saj zlahka opravijo z potencialnimi rivali na poti do položaja, pozicija moči pa jim pravzaprav ustreza pri zadovoljevanju občutka vsemogočnosti. Ker se počutijo vsemogočne, se čutijo poklicane, da odločajo o usodi drugih, tudi o njihovem življenju in smrti. Z ljudmi ravnajo kot s šahovskimi figurami, po uporabi jih odvržejo. Psihopati se odlično znajdejo v okolju, ki je zelo tekmovalno. Ker so opremljeni z neusmiljenostjo, prepoznavanjem šibkosti drugih, manipulativnostjo, površinskim šarmom in neustrašnostjo, zlahka pometejo s konkurenco in se pri vzponu na vrh ne zadržujejo pri uporabi strategij in metod, na katere normalni ljudje še pomislili nebi, kaj šele da bi jih bili zmožni izvesti. Psihopati so povsem osvobojeni vesti zato so tako zelo nevarni. Vsaka višja pozicija jim omogoča še več zlorabe položaja moči in tako hitro in skokovito napredujejo navadno vse do vrha.
Sebastjan666
# 11.02.2018 ob 20:01
velenjcan

Samo še to....
To razno blebetanja proti bankirjem in o delitvi premoženja raznih skupin o 0,001% me spominja na gibanje Occupy Wall street.
Njihov moto je bil We are the 99%.

In kaj se je izkazalo?
Adbusters, ki so začeli to proti bankirsko gibanje, so od leta 2001 prejeli 300 000$ od Tides Foundations (super liberalna, oh in sploh fundacija, ki pa je seveda v resnici klirinška hiša oz. pralnica denarja za liberalce iz vzhodne in zahodne obale ZDA), ki je od leta 2005 postala močno povezana z Democracy Alliance od Georga Sorosa. Tides Foundations pa je močno povezana z Ford Foundations, Rockefeller Brothers Fund, že prej omenjenim Sorošem, Billom Gatesom in Joaniejem Bronfmanom.
Rockfellerjevi 'proti bankirski' agenti na tej maškaradi Occupy Wall Street pa so bili še Naomi Klein, Joseph Stiglitz, Noam Chomsky (vsaj zraven je bil)....

Potem recimo, eni od protestnikov na tej proti bankirski maškaradi so bili anarhisti, socialisti in komunisti iz Alliance for Global Justice - ki so seveda prejeli denar od Soroša za to 'proti bankirsko vstajo'. ....... In Alliance for Global Justice in ostali iz Occupy Wall Street so seveda brezglavo sledili Naomi Klien....... , sodelavki Rockefellerja.......
Verjetno je kaj lepega povedala..........
HOR
# 11.02.2018 ob 17:57
@HOR
# 11.02.2018 ob 16:59

Še enkrat link...
LINK ali
http://stopmensonges.com/long-oxfam-impliquee-dans-un-scandale-sexuel-pedophile-en-haiti/
(Google prevajalnik...)
Zlobni škrat
# 11.02.2018 ob 18:26
Oxfam so barabe.
Snežinkica
# 12.02.2018 ob 10:51
žensko ali deklico v povsem podrejenem položaju - sveti gral vsakega moškega.

Lepo, da priznaš. Po drugi strani pa je instiktivna reakcija žensk, ki vidijo osebo v stiski, kako ji pomagati, ne kako jo izkoristiti, zato so primernejše za vodilne funkcije v takšnih in podobnih humanitarnih organizacijah.
Enakost za vse
# 11.02.2018 ob 21:34
LFC # 11.02.2018 ob 19:27 Resevati problematiko revscine v tretjih drzavah je naloga in dolznost vlad najbolj razvitih drzav,

To je pa popolnoma zgrešeno. Problematiko revščine v tretjih državah naj rešujejo te države same, saj so zato zahtevale samostojnost in neodvisnost in kajpajazvemkajše, Če pa ne znajo upravljati z državami, naj pa njihov narod sam odloči, kdo jih bo vodil. In najrazvitejše države ne smejo prodajati orožje nobeni državi tretjega sveta, če ta ureja notranje zadeve, samo če pride od napada s strani kakega soseda, jim lahko pomagajo z orožjem, pa še to zgolj omejeno. In v tretjih državah naj že enkrat začnejo delat, ne pa se redit in plodit zgolj na pomoči v hrani in zdravilih, njihovi mogotci pa prodajajo naravana bogastva teh držav za svoj žep.
lončekkuhaj
# 11.02.2018 ob 20:47
Naj povem, da sem šla poleti s skupino mladih prostovoljcev preko Karitas v eno od bivših balkanskih republik urejat hišo abstinenta od alkoholika.

Nabrali smo 3000 eur (donacije) od tega smo jih 1800 tam pustili, da lahko delajo naprej.
Če je dobra volja, se da veliko dobrega storiti.
Ghurka
# 11.02.2018 ob 20:44
in zakaj si mi zbrisal komentar? resnica je tam zunaj,ti pa si kar zatiskaj oči in zlorabljaj tisto jalovo moč,ki ti je bila dana po nekem nesrečnem naključju.
veza
# 11.02.2018 ob 18:19
Prepovedat vse humanitarne organizacije, da ne naštevam vseh, tudi religijske, s humanitarnostjo naj se ukvarjajo samo ustrezne javne službe, pa še tem je treba stalno gledat pod prste.
tocco
# 11.02.2018 ob 18:17
Velenjcan haha jaz sem mislil oxfam, da se svojega šefa ne sme kritizirat ne Vas.
velenjcan
# 11.02.2018 ob 18:12
Oxfam, Amnesty International, Human Rights Watch, Združeni narodi,..... vsi so orodje finančne industrije za geopolitiko.

Ja, Oxfam je svojo deklarirano vlogo začel jemati zares (gl. prejšnji post)
tocco
# 11.02.2018 ob 18:04
Velenjcan svojega šefa se javno ne kritizira.
tocco
# 11.02.2018 ob 18:00
In potem bodo tile drugim trobezljal, da so primitivni. Pes, ki laja ne grize.
Glimseye
# 12.02.2018 ob 06:03
Človek je dober zgolj toliko, kot je to koristno za njega. Redki so ljudje, ki pomagajo brez pričakovanja vsakršne nagrade.
Moški, ki dobi moč in nadzor ter nima strahu pred posledicami, bo težko zdržal preizkušnjo.
V družbi kjer si kaznovan in osramocen, se sam držis nazaj. V dobrem, pozitivnem okolju smo drug drugemu v oporo, vzajemno vzdržujemo visoko moralno integriteto. Delno zaradi prej omenjenega strahu, delno zato, ker vemo, da je za vse nas to najbolje.
V okolju brez teh zavor drug drugega zvlečemo v prestopanje moralnih meja. Naš ego za nagrado dobi pravo pojedino, žensko ali deklico v povsem podrejenem položaju - sveti gral vsakega moškega. Zlorabe imajo zgolj toliko meja, da ostaneš nekaznovan.
velenjcan
# 12.02.2018 ob 01:00
Velenjcan haha jaz sem mislil oxfam, da se svojega šefa ne sme kritizirat ne Vas.

Ja, sem točno tako razumel. No problem.
ivod
# 11.02.2018 ob 23:48
... vedno znova ...
velenjcan
# 11.02.2018 ob 18:11
Velenjcan svojega šefa se javno ne kritizira.

Da ti ne podtakne prostitutke...
Enakost za vse
# 11.02.2018 ob 21:16
Zdaj se je pa pokazalo, kako delajo VSE te "človekoljubne organizacije". Samo nekaterim to uide v javnost, drugi pa so si molk zagotovili z popolno udeležbo. In njihov kodeks je samo zapis na ppirju, ha, ha, ha! britanci, najbolj "kulturen" narod. Še dobro da grejo iz EU, da se ne bo še nas držala njihova sramota.
velenjcan
# 11.02.2018 ob 20:57
Ja, Oxfam je svojo deklarirano vlogo začel jemati zares (gl. prejšnji post)

A res?


Ne da bi jih koval v zvezde, a v Davosu so npr.opozorili na drastične razlike pri plačah (beri: na preplačanost managerjev). Ker so bili zraven tudi managerji, na katere se je to nanašalo, wse mi je že tam zdelo nenavadno - takele organizacije običajno povejo ravno toliko, da se nikomur ne zamerijo. V Nemčiji skupaj s sindikati npr. zahtevajo od nastajajoče koalicije davčno transparentnost korporacij. Sem prepričan, da boš še kaj našel, če boš hotel.

Zgodba izpred 7 let je povod za nekaj drugega, tudi instanca, od koder je brca prišla, kaže na to..
lončekkuhaj
# 11.02.2018 ob 20:48
In še tole: zdi se mi, da je trenutno bolj potrebno pomagati lokalnim ljudem.
V tujino grem samo zaradi mladih, službeno, da je to vzgoja njih samih, saj oni raje gredo v neznane kraje.
velenjcan
# 11.02.2018 ob 17:48
ni razkril domnev o spolnih odnosih z mladoletnimi dekleti in prostitutkami, temveč je poročal le o preiskavi "spolnega prestopka".

Grozna razlika, ni kaj, in to po sedmih letih. Kot da britanska vlada sodeluje v kiolektivnem poneumljanju MeToo.
Po moje gre za nekaj drugega: s kakšno akcijo so s e zamerili bogatašem - zadnje čase so jih citirali v zvezi z opozarjanjem na prerazdelitev bogastva oz. na obupne razlike v plačah med delavci in managerji, ki so jijh preračunali na dnevne zaslužke managerjev. In seveda kaj takega, kot je "Če se razbrzdanega kapitalizma ne omeji, bomo doživljali še več tega, kar smo v zadnjih 25 letih!", se jasno ne spodobi za organizacijo, ki jo financirajo bogati.

Raziskave so pokazale da samo 10% nabranega denarja ali pomoci pride do tistih za katere je bilo zbirano.
Velja za vse: Unicef, Rdeči križ, WWF ...


Ko bo tebe nekdo obdolžil, da si ukradel poleg svoje plače še devet desetin več, boš verjetnbo zahteval vsaj natančen vir, kaj?
Zmerni
# 11.02.2018 ob 19:34
Razkrinkali so jih, ker niso hoteli plačati koriščenih spolnih uslug.
Lupo
# 11.02.2018 ob 22:27
Van Hauwermeiren naj bi ženskam plačeval za spolne odnose v vili. Glede na poročilo časopisa naj bi humanitarni delavci spolno zlorabili tudi otroke.

Če sta oba za ter odrasla in se dasta dol ne vidim problema.
V vezi z otroki pa nobene tolerance!
Gastrbajtr
# 11.02.2018 ob 18:46
Britansko vlado skrbijo omenjene nepravilnosti?
Očitno je Oxfam stopil vladi na žulj in iščejo možne načine diskreditacije.
generacija56
# 11.02.2018 ob 16:56
Izjemno dobro potrošen denar.
Potrebno je podpirati potrebne in njihove potrebe.
Vse pride nazaj.
Kozmetika, luksuzne dobrine, farmacija zasluži preko zaščitnih sredstev...
Na koncu vsi zadovoljni.
Je bilo kakšnih dejanj proti volji?
Skippy
# 11.02.2018 ob 16:27
No, potem je denar bil bolj optimalno porabljen kot sicer.
Kazalo