Fischer se je o dvojezičnih tablah na avstrijskem Koroškem pogovarjal tudi s Türkom. Foto: Reuters
Fischer se je o dvojezičnih tablah na avstrijskem Koroškem pogovarjal tudi s Türkom. Foto: Reuters

Slovenski premier se je o reševanju vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem pogovarjal z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem, ki se je mudil na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Državnika sta ugotovila, da so dvostranski odnosi med državama dobri, gospodarsko sodelovanje pa intenzivno in močno razvejano. Upata, da bodo vpletene strani našle rešitev.

Avstrijski predsednik je izrazil pričakovanje, da bodo pogajanja o dvojezični topografiji v kratkem končana, Pahor pa zadovoljstvo s pogovori. Dejal je, da Slovenija podpira rešitve, ki bodo sprejemljive za vse tri krovne organizacije slovenske manjšine.

Poudarila potrebo po varnosti pri jedrski energiji
V pogovoru o razmerah v okolici japonske jedrske elektrarne Fukušima sta se Pahor in Fischer strinjala, da imajo države suvereno pravico odločati o energetski politiki in da je treba pri jedrski energiji skrbeti za najvišjo mogočo varnosti. Jedrske elektrarne je treba nenehno nadzorovati in izboljševati njihove varnostne sisteme, da se preprečijo morebitne nove nesreče v prihodnosti, sta menila.

Spregovorila sta tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu ter se strinjala, da je širitveni proces ključen za stabilnost in napredek celotne regije.

Sodelovanje z Luko Koper
Fischer je prvi uradni obisk v Sloveniji, odkar je lani drugič prevzel predsedniški položaj, začel v torek, ko ga je sprejel gostitelj, predsednik Danilo Türk. Srečal se je tudi s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Pred srečanjem s Pahorjem je Fischer obiskal Luko Koper, kjer mu je vodstvo družbe predstavilo poslovanje in načrte. Obe strani sta se strinjali, da je kljub že zdaj velikemu obsegu menjave, ki jo Avstrija opravi po morju, še veliko priložnosti za sodelovanje.