Protestniki zahtevajo smrtno kazen za Bibijevo. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo smrtno kazen za Bibijevo. Foto: EPA
Asia Bibi, mati štirih otrok, je večji del zadnjih osmih let preživela v samici. Foto: EPA
Protestniki se zbirajo po celotnem Pakistanu. Foto: EPA
Odvetnik Bibijeve se boji za življenje svoje stranke. Foto: EPA
Med protestniki so tudi najmlajši. Foto: EPA

Danes 47-letna Asia Bibi je bila obsojena leta 2010, potem ko so jo obtožili, da je v prepiru s svojimi sosedi užalila preroka Mohameda. Bibijeva je vseskozi vztrajala, da je nedolžna, a je kljub temu preživela večji del zadnjih osmih let v samici.

Razveljavitev obsodbe je bila precej nepričakovana in je v Pakistanu že sprožila nasilne proteste na tisoče islamskih gorečnežev, ki podpirajo ostro zakonodajo proti bogokletstvu.
Protesti potekajo v Karačiju, Lahoreju, Pešavarju in Multanu, protestniki pa so se tudi spopadli s policijo, navaja BBC. Protestniki so med drugim zasedli železniško progo v provinci Punjab in dejali, da se bodo umaknili šele, ko bo Bibijeva obešena.

Policija je zaprla Rdečo cono prestolnice Islamabad, kjer je vrhovno sodišče, na pomoč pa so priskočile celo paravojaške sile, da bi preprečile protestnikom vdor na sodišče.

Prebivalci Islamabada zdaj v dolgih vrstah čakajo pred bencinskimi črpalkami, saj se bojijo, da bi ob daljših protestih lahko zaloge naglo pošle.

Trhli dokazi
Sodnik Saqib Nisar, ki je prebral razsodbo, je dejal, da so sodniki ugotovili, da tožilstvu ni uspelo "brez vsakega dvoma dokazati svojega primera", ki je, kot trdijo, temeljil na pomanjkljivih dokazih, v postopku pa je bilo tudi storjenih cel kup napak. Ob tem so omenili tudi domnevno priznanje Bibijeve, do katerega je prišlo pred pobesnelo množico, ki ji je grozila s smrtjo.

Razsodbo so zaključili s citatom preroka Mohameda, v katerem je pozival k prijaznemu ravnanju do nemuslimanov.

Bibijeva ni bila na sodišču, da bi razsodbo slišala v živo, se pa je odzvala nanjo iz zapora v Šejkpuri – in bila popolnoma šokirana. "Ne morem verjeti, kaj slišim, bom zdaj lahko šla ven? Me bodo res izpustili?" se je spraševala.

Spor zaradi vode
Primer sega v leto 2009, ko se je Bibijeva med obiranjem sadja sprla s skupino žensk glede vedra z vodo – ženske so dejale, da vode, ker jo je Bibijeva uporabila iz istega vedra, one ne morejo več uporabljati, ker jo je njena vera onesnažila.

Tožilstvo je trdilo, da so ženske Bibijevi nato dejale, da bi se morala spreobrniti v islam, ona pa da jim je odgovorila s tremi žaljivimi izjavami glede preroka Mohameda.

Kasneje je bila na svojem domu pretepena, ob tem pa naj bi priznala bogokletstvo, navajajo omenjene ženske. Po policijskem zaslišanju so Bibijevo aretirali.

A tudi z oprostilno razsodbo se saga Bibijeve, kot kaže, ne bo zaključila. Njen odvetnik je povedal, da je z razsodbo zadovoljen, a se hkrati zdaj boji za varnost svoje stranke.

Umor politika
Kmalu po njeni obsodbi je bil umorjen ugledni pakistanski politik in guverner Punjaba Salman Tasir, ker je javno podprl Bibijevo in pozval k reformi zakona o bogokletstvu.

Tasirjevega morilca Mumtaza Kvdrija so sicer usmrtili, a je postal pravi junak v očeh javnosti, ki mu je celo posvetila velik oltar na obrobju Islamabada. Njegovi podporniki so tudi ustanovili politično stranko, ki je na letošnjih volitvah zbrala 2 milijona glasov in lobira za ohranitev 150 let starega zakona o bogokletstvu.

V Pakistanu je sicer tudi pravni sistem zgrajen na islamu, javna podpora za stroge zakone proti bogokletstvu, ki jih podpirajo tudi skrajni politiki, pa je močna. Kritiki po drugi strani pravijo, da se zakonodaja pogosto izkorišča za maščevanje v zasebnih sporih in da obsodbe temeljijo na zelo majavih dokazih.

Krščanska skupnost, ki predstavlja le 1,6 odstotka pakistanskega prebivalstva, je bila v zadnjih letih tarča številnih napadov, delno tudi kot odziv na ameriško vojno v Afganistanu.

Bibijeva, mama štirih otrok, je bila prva ženska, obsojena na smrt po zakonodaji o bogokletstvu. Mednarodna skupnost je njeno obsodbo označila za kršenje človekovih pravic.