Pakistanski vojaški kadet ob zori. Foto: EPA
Pakistanski vojaški kadet ob zori. Foto: EPA
Vadbeni tabor talibanov v Pakistanu. Foto: EPA
Povezave talibanov naj bi segale vse do pakistanskega vrha. Foto: EPA

Pakistanski uradniki so doslej vedno zanikali, da bi Islamabad imel stike s talibani.

Natovo poročilo - vpogled vanj sta pridobila časnik The Times in medijska mreža BBC - so pripravili na podlagi informacij, ki so jih pridobili od ujetih upornikov in so ga minuli mesec predali Natovim poveljnikom v Afganistanu.

Dokumenti v poročilu z naslovom Država talibanov nakazujejo, da naj bi Islamabad prek pakistanske obveščevalne službe ISI bil "intimno vpleten" z uporniki.

Po poročanju BBC-ja poročilo temelji na dokumentih z okoli 27.000 zaslišanj več kot 4.000 ujetih talibanov in operativcev teroristične mreže Al Kaida.

Ti naj bi med drugim razkrili, da je Islamabad prek svetovnega spleta s pomočjo posrednikov in vohunov strateško svetoval talibanom v boju proti koalicijskim silam Zahoda v Afganistanu.

ISI ima podatke o dejavnostih talibanov in o tem, kje so njihovi visoki predstavniki. Ti se redno srečujejo s predstavniki ISI-ja, ki strateško svetujejo in prenašajo morebitne zaskrbljenosti pakistanske vlade, še navaja poročilo, ki hkrati izpostavlja, da so od zajetih sicer dobili zelo malo dokazov, da naj bi Islamabad talibanom pomagal tudi z orožjem.

Ministrstvo ne komentira
Ameriško obrambno ministrstvo je že sporočilo, da poročila ne more komentirati, so pa opozorili na svoje bojazni glede Pakistana in njegovega vpliva na Afganistan. "Nismo videli poročila, zato ga ne moremo komentirati," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little. Dodal je, da so bile ZDA že dolgo časa zaskrbljene zaradi stikov med elementi ISI-ja in nekaterimi mrežami skrajnežev.

Poročilo tudi razkriva, da je bilo lani zaznati nepričakovano velik interes, celo med člani afganistanske vlade, da se pridružijo talibanom: "Afganistanski civilisti pogosto dajejo prednost talibanski vladavini kot afganistanski vladi, kar je običajno rezultat vladne korupcije."

Dodaja, da so talibani namerno na nekaterih območjih popustljivi, da bi Natove sile vzpodbudili k hitrejšemu umiku, hkrati pa sklepajo lokalne posle z afganistanskimi silami, ki prevzemajo nadzor od Natovih sil.

"Nevredno komentiranja"
Pakistan se je ostro odzval na poročilo in ga označil za "neresnega" in "nevrednega komentiranja". "Če povem milo, je to neresno. Obvezani smo, da se ne vmešavamo v Afganistan in pričakujemo od ostalih držav, da se bodo strogo držale tega načela," je dejal tiskovni predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva Abdul Basit.

Pakistanska zunanja ministrica Hina Rabani Har je po srečanju z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem v Kabulu odločno zavrnila tajni dokument in zatrdila, da Pakistan v sosednji državi nima nobenih skritih načrtov.

"Tovrstne trditve smo slišali že velikokrat. A Pakistan podpira vsako pobudo, ki se je loti afganistanska vlada v iskanju miru," je dejala Rabanijeva in dodala, da je "vsaka grožnja afganistanski neodvisnosti in suverenosti tudi grožnja obstoju Pakistana".